Фармацевтичният гигант ''Байер'' планира значителни съкращения

OFFNews 18 януари 2024 в 12:31 1322 1

Bayer

Снимка Getty Images

Bayer

Фармацевтичният гигант "Байер" потвърди късно в сряда, че ще направи "значителни" съкращения на работната си сила в Германия до края на 2025 г. като част от преструктуриране заради огромните загуби през третото тримесечие.

„Съкращението на работни места трябва да бъде извършено бързо през следващите месеци и да приключи най-късно до края на 2025 г.“, се посочва в прессъобщение на компанията, цитирано от БГНЕС.

"Байер", производителят на "Аспирин", има около 22 000 служители в Германия и над 100 000 по света. Компаниите на групата в Германия ще бъдат изправени пред „значителни съкращения на персонал, пишат от фармагиганта в изявлението за медиите, без да се уточняват броят на съкращенията, които идват след споразумение между ръководството и представители на служителите.

Преструктурирането има за цел да „намали йерархиите и сложните структури в компанията“ и ще „включи служители с управленски или координационни задачи“, се казва в него.

Съкращенията бяха обявени през ноември, след като "Байер" отчете огромна загуба от близо 4,6 милиарда евро през третото тримесечие.

Компанията, която е въвлечена в правни проблеми в САЩ заради базирания на глифозат унищожител на плевели "Раундъп", изпитва недостиг на водещи продукти поради постепенното изтичане на патентите за няколко лекарства.

През юни тя нае Бил Андерсън за главен изпълнителен директор, за да зададе на компанията нова посока.

„Байер в момента е в трудна ситуация поради редица причини“, каза Хайке Принц, член на борда на директорите, цитиран в прессъобщението от сряда. Споразумението, постигнато с представители на служителите, гарантира, че съкращенията няма да започнат до края на 2026 г., за да се даде приоритет, доколкото е възможно, на обучението и мерките, свързани с възрастта.

„Фактът, че сигурността на работните места се удължава само с една година, показва ясно, че сме в изключително сериозна ситуация“, каза Хайке Хаусфелд, председател на централния работнически съвет, представляващ работната сила.

Ръководството на "Байер" е изправено пред искания от редица инвеститори да раздели групата, която в момента се състои от три подразделения, и да избере поне един клон, за да генерира средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews