Експерт: Първата доза от ваксината има ефективност от 45%. Затова трябва втора игла

OFFNews 22 февруари 2021 в 18:55 7442 0

Антитела срещу COVID-19 се създават между седмия и десетия ден от първата доза от ваксината, като ефикасността е до 45%. Затова се налага повторна имунизация, за да се постигне по-голяма ефективност, обясни представителят на България в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов пред бТВ. Той допълни, че и трите препарата, които се прилагат у нас, са преминали през най-строгите изисквания и оценка на тяхното качество и безопасност.

Според продуктовата информация ваксините, които са базирани на РНК технология, са с малко над 90% ефикасност, на „Астра Зенека“ тя е около 60%, достигайки до близо 80%. Професорът сравни този тип ваксини с противогрипната, която дава защита до около 50 процента.

По въпроса дали "Астра Зенека" е подходяща за хора над 65 г. проф. Гетов обясни, че забрани на европейско ниво няма. "Единственото нещо, което на този етап е сигурно и е съгласно българските ръководства, е към жените, които планират бременност през следващите шест месеца и бременните към момента и кърмачките – не е препоръчително да се ваксинират. За всички останали групи пациенти, включително и трансплантираните, хронично болните и тези с висок индекс на телесна маса – могат да се ваксинират", бе категоричен той.

И уточни, че ако пациент с тежко заболяване иска да се ваксинира, е важно да бъде в ремисия. Курсът с терапия за потискане на имунитета на пациент трябва да е преминал поне 2-3 седмици преди поставяне на първата доза или да е планиран 2-3 седмици след втората игла, препоръча експертът.

"Тук има следния феномен, ние стимулираме имунитета да изгражда антитела, а той изкуствено е потиснат заради основното заболяване", обясни механизма проф. Гетов.

Хората с алергии е хубаво да се тестват към съставките на препаратите, преди да си поставят ваксина. Според професора това трябва да стане 2-3 дни преди самата процедура. 

"Алергичните реакции след ваксинация са към т.н. помощни вещества. Добавени са към препарата, за да има той по-голям срок на годност – стабилизатори и консерванти. Ако пациент си е поставял противогрипна ваксина и не е имал алергична реакция, няма риск да се получи такава след имунизация срещу COVID-19", каза още проф. Гетов.

Причината да се получат алергични реакции той обясни с факта, че организмът започва да изгражда антитела. "За ваксината на "Астра Зенека" има такива съобщения за реакции. Няма нищо притеснително, дори се спори, че по-добре да имаш такива реакции, защото имунитетът вече работи по отношение изграждането на антитела", посочи професорът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews