ЕК с мерки за предотвратяване недостига на лекарства

OFFNews 25 октомври 2023 в 11:04 494 0

ЕК

Снимка БГНЕС

Европейска комисия

Европейската комисия прие редица мерки, след като през изминалата зима Европа се сблъска със сериозен недостиг на лекарства, включително антибиотици, пише БГНЕС.

Органът за готовност и реагиране при извънредни ситуации в здравеопазването (HERA) и Европейската агенция по лекарствата (EMA) са определили основните антибиотици, включително педиатричните, за които предвиждат риск от сериозен недостиг преди зимата. Въведени са мерки за осигуряване на наличността на тези антибиотици.

ЕК реши да стартира доброволен европейски механизъм за солидарност по отношение на лекарствата, така че когато дадена държава-членка се нуждае от определено лекарство, тя да сигнализира за това на останалите държави- ленки, които могат да реагират, като преразпределят лекарството от наличните си запаси.

До края на годината ще бъде изготвен и списък на основните лекарства за целия ЕС. Този списък ще бъде първата стъпка в анализа на веригата за доставки на избраните лекарства, който ще бъде извършен до април 2024 г. и ще покаже къде са необходими допълнителни действия.

Еврокомисията взе и решение държавите-членки да могат да използват регулаторни дерогации, за да гарантират, че лекарствата достигат своевременно до пациентите, включително удължаване на срока на годност или бързо разрешаване на алтернативи.

До началото на 2024 г. ще бъдат публикувани насоки за обществените поръчки за лекарства, за да се засили сигурността на доставките. Ще бъдат направени съвместни обществени поръчки за антибиотици и лекарства, използвани при лечението на респираторни вируси за следващата зима.

В дългосрочен план, за да диверсифицира източниците на доставки и да стимулира и модернизира производството на основни лекарства, Комисията предвижда създаването на Алианс за основни лекарства, който да започне да функционира в началото на 2024 г. Алиансът за основни лекарства ще добави стълб на индустриалната политика към европейския здравен съюз.

По този начин националните органи, промишлеността, представителите на гражданското общество, Комисията и агенциите на ЕС ще могат да координират на равнището на Съюза действията, насочени към противодействие на недостига на лекарства и преодоляване на уязвимостта на веригата за доставки. Работата на този съюз ще се съсредоточи върху определени основни лекарства, които са най-застрашени от недостиг и имат най-голямо въздействие върху здравните системи.

През първата половина на 2024 г. Комисията ще разработи общ стратегически подход за натрупване на запаси от лекарства с цел предотвратяване и смекчаване на недостига, в сътрудничество с държавите-членки.

Комисията ще създаде мрежа от международни партньори за справяне с устойчивостта на веригата за доставки. Ще бъдат създадени и стратегически партньорства с трети държави за производство на основни лекарства, които да отразяват местните европейски и световни изисквания и нужди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!