Две бебета в критично състояние изпратиха от София в Плевен

OFFNews 03 юли 2023 в 12:47 1162 0

новородено

Снимка Pixabay

Децата са на двумесечна възраст

Две деца в критично състояние са изпратени от София за лечение в Плевен. Специализирана линейка с екип от новата плевенска клиника за майчино и детско здраве ”Мама и Аз” е пътувала до столицата, за да поеме децата в животозастрашаващо състояние, съобщиха за БТА от МБАЛ ”Сърце и Мозък”, към която е разкрито новото лечебно звено.

Малките пациенти – момченце и момиченце на двумесечна възраст, първоначално са били настанени в неонатологичното отделение на държавната специализирана детска болница ”Проф. д-р Иван Митев" в София.

Поради невъзможност да им бъдат предоставени необходимите интензивно наблюдение и грижи и с аргумента, че пациентите са надскочили възрастта за неонатология, от болницата се обръщат за съдействие към колегите си в Плевен.

Спешно децата са транспортирани и настанени в интензивното детско отделение на плевенската клиника, където грижите за тях поема ръководителят на педиатрията д-р Велимир Симов и екипът му. Децата са били с увреждане на мозъчна функция поради намален приток на кислород, както и в състояние, при което хранопроводът не се свързва със стомаха.

Д-р Симов отбеляза, че случаят с децата от болницата в София не е първият за педиатрите от ”Мама и Аз”. Само преди дни екипът в Плевен е съдействал и на колегите си от Майчин дом, в клиниката предстои да бъдат транспортирани и малки пациенти от Националната кардиологична болница в столицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика