ДНК пластир подпомага бързото зарастване на раните

OFFNews 14 юни 2023 в 09:53 760 0

лаборатория

Снимка Unsplash

Лаборатория

ДНК пластири подпомагат бързото заздравяване на раните. Технологията се нарича TrAPs (изтегляне на полезни товари), които са направени от единична ДНК верига. За това съобщава Националната здравна служба на Великобритания, цитирана от Ройтерс.

Разработката е на учени от Импириъл Колидж в Лондон, които първоначално са тествали изобретението си върху животни, а впоследствие и върху човешка кожа.

Целта на експертите е била да се създаде ефективна терапия за наранявания, които зарастват трудно, като диабетни язви по стъпалото. Тези язви могат да доведат до ампутация на крак, а смъртността при такива състояния е висока.

TrAP активира едноверижна ДНК, която попада в определена структура и се свързва с определени видове протеини. Полезните товари имат "дръжки", които клетките могат да дърпат. И когато клетките дръпнат дръжката, нишките се разплитат като връзка за обувка, освобождавайки протеина в раната, за да могат клетките да се увеличат при придвижването си в зависимост от това кой протеин сте поставили, обяснява Мадалийн Хо – биоинженер в Imperial College London.

Използваните товари се съдържат в гъби, които се поставят върху увредените участъци от кожата, след като се инкубират. Експериментите са показали 30% подобрение във времето за оздравяване на раните.

Нанотехнологията е разработена в лабораторни условия с помощта на синтезатор на ДНК. Той изгражда ДНК молекули, които съдържат специфични поредици от нуклеотиди, формиращи основната структура на ДНК. Терапията с TrAPs може да се прилага и върху други органи, не само върху кожата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки