Д-р Иван Маджаров: Нужни са правила, по които да се преценява лекарската грешка

Янка Петкова 15 октомври 2022 в 12:32 984 0

конференция

Снимка Янка Петкова

Конференция "Лекарска грешка и правила за добра медицинска и клиничка практика".

"Трябва да търсим причините за лекарските грешки. Затова са необходими правила за добра медицинска и клинична практика. Те ще ни дадат възможност да оценяваме кога един случай е неблагоприятен и кога става дума за лекарска грешка, каза председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров в приветствието си към участниците в конференцията "Лекарска грешка и правила за добра медицинска и клиничка практика".

Инициатор на събитието, което се провежда в Сандански, е Столичната лекарска колегия. Това е вторият форум по темата, организиран от колегията. 

Ние сме длъжници, защото не сме изпълнили своята съсловна роля да създадем правила, които да бъдат обнародвани и да дават правото на всеки, който разглежда подобен казус, да прецени обективно дали става дума за неспазени правила и некомпетентност или за усложнение с наблагоприятен резултат, посочи той.

Ораторите на конференцията призоваха за промени в Закона за съсловните организации, с които да се утвърдят правилата за добра медицинска практика и да се овластят етичните комисии към лекарските колегии. 

Трябва да се дадат права на етичните комии. В момента БЛС само контролира, етичните комисии разглеждат случаите, но не могат да санкционират, да регулират механизмите. Когато ние самите се критикуваме и за пациентите ще бъде по-добре, подкрепи тезата министърът на здравеопазването Асен Меджидиев.

Проф. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА, предложи болниците да разполагат с бюджети за покриване на разходите при неблагоприятен изход.

Свидетели сме на парадокс. В условията на свръхрегулация липсват правилата за добра клинична практика. Това създава несигурност, особено в условията на оскъдните бюджети, с които болниците разполагат, посочи той.

В присъствието на представители на сродни съсловни организации от Турция, Гърция и Сърбия, беше обявено решение за подписване на меморандум за сътрудничество между лекарските колегии. 

През март 2023 г. предстои учредяването на Балканска медицинска лига, съобщи министър Меджидиев. Форматът ще заседава ежегодно, а домакинството ще бъде на ротационен принцип. Целта на инициативата е да се обменят кадри, да се провеждат специализации на млади лекари в балканските страни, да се споделят добри практики.

Приветствие към делегатите на събитието поднесе вицепрезидентът Илияна Йотова, гост на конференцията.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика