Без извънредна обстановка здравният министър ще въвежда ограничени епидемични мерки

Няма да може да забранява придвижването от град на град

OFFNews 13 април 2022 в 15:43 2286 0

Снимка БТА/Асен Тонев

Здравният министър ще може да налага противоепидемични мерки и без обявена извънредна епидемична обстановка/извънредно положение, но те ще бъдат ограничен кръг.

С тях няма да може да се въвежда забрана за посещение на страната, да се ограничава придвижването в рамките на държавата или да бъде спирана работата на обществени обекти и услуги за гражданите. 

В условията на епидемия/пандемия обаче здравното министерство ще трябва да аргументира решенията си за налагане на ограничения с национален план, който ще бъде изготвян според спецификата на заразната болест, разпространявана в страната.

Планът трябва да бъде представен до 30 дни след създаването на извънредна епидемична ситуация в страната, а противоепидемичните мерки да бъдат временни. С тази промяна между двете четения бяха заобиколени претенциите за посочването на конкретни стойности на заболеваемост и продължителност на мерките, които имаха от "Има такъв народ".

Между двете гласувания на законопроекта в Комисията по здравеопазване проф. Андрей Чорбанов внесе предложение да се изключи възможността за задължителен характер на "ваксинационни кампании, тестове, носене на предпазни средства и всякакви форми на забранителни или разрешителни сертификати".

Минути преди второто заседание на комисията вносителят оттегли предложението си, а на членовете беше раздаден новият вариант на законопроекта. Това предизвика бурни реакции сред представителите на опозиционните партии, но в крайна сметка, в този му вид, проектът беше гласуван.

По време на дебатите в парламентарна зала днес бившият министър на образованието Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС предложи в ограниченията да бъде записано, че без извънредна обстановка не може да се прекъсва учебният процес в училищата. Той се мотивира с това, че в противен случай отново децата ще платят цената на мерките.

"Вие току-що предложихте да забраним грипната ваканция", репликира вносителят Антон Тонев, напомняйки, че законът за здравето не се отнася до едно заболяване.

Очаквано най-активни в обсъждането бяха депутатите от "Възраждане", които определиха законопроекта като "стъпка към ада" и установяване на "медицинска диктатура". Костадин Костадинов обяви, че "това е законопроект за една определена болест, като че ли няма други" и стигна по-далеч с твърдението, че промените "имат една единствена идея, да се даде възможност за по-нататъшни "специални операции". Според него по време на пандемията българските болници са се окъпали в "златен дъжд".

Дебатът беше прекъсван от изказвания по теми, без връзка със законопроекта като военната помощ за Украйна и декларацията на БСП, евакуирането на моряците от кораба "Царевна", беше гласувано дори предложение, свързано със закона за висшето образование. 

От коалицията обобщиха, че законът е балансиран и е един от най-либералните в Европа, опозицията репликира, че не дава достатъчно яснота какви точно мерки и кога ще се налагат, тъй като никой не знае как ще изглеждат евентуалните национални планове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата