Англия спря плащането на терапията за смяна на пола на деца

Липсват доказателства за дългосрочното въздействие на приемането на хормони от ранна възраст, твърди мащабен доклад

OFFNews 10 април 2024 в 14:29 3799 1

Джендър идентичност

Снимка Pixabay

Джендър идентичността става все по-актуална тема сред подрастващите.

Великобритания спира финансирането на здравната програма, която осигуряваше медикаменти при смяна на пола на деца до 18 години. Решението съвпада с обявяването на мащабен медицински доклад на британската здравна служба NHS, който проследява практиките от 2020 г. насам. Заключението на доклада е, че децата са били подведени заради "забележително слаби" доказателства за медицинските интервенции при смяна на пола.

Докладът не дава позиция ''за" или "против" смяната на пола при деца, а подчертава, че липсват солидни доказателства за медицински стандарти на ползваните терапии.

Авторът на доклада д-р Хилари Кас призовава тези медицински дейности да покриват стандартите на здравната служба в други медицински области.

Спирането на финансирането и публикуването на доклада предизвикаха ураган от реакции и медийни заглавия, а самата д-р Кас призна, че дебатът по темата в момента е "токсичен". Според нея това досега е спирало медиците да изразят свободно своето мнение.

NHS на свой ред обяви, че предприема значителни промени.

Докладът ''Кас''

Докладът на д-р Кас, в който се разглеждат медицинските услуги за лица под 18 години, свързани с половата идентичност, е възложен от британската здравна служба през 2020 г. след рязко нарастване на броя на пациентите, насочени към NHS, които поставят под въпрос пола си, припомня Би Би Си. Той беше обявен, след като хора са изразили опасения относно грижите в Службата за полова идентичност и развитие (Gids) - която беше единствената специализирана клиника за деца и младежи за този вид интервенции в Англия и Уелс.

Gids беше закрита миналата седмица, четири години след като инспекторите я оцениха като "неадекватна". Междувременно, регионални центрове вече са открити в Лондон и Ливърпул в опит да се откажат от централизирания модел и да се справят с дългите списъци на чакащите, които в момента са около четири години, допълва Би Би Си.

Заключенията на Кас са документирани в доклад от 388 страници, в който се съдържат 32 препоръки за това как трябва да функционират услугите за деца и младежи, свързани с пола. Те включват съображения относно медицинските интервенции, допълнителни изследвания и мерки за защита.

Парламентарният заместник-държавен секретар Лора Фарис заяви пред Скай нюз, че докладът ще доведе до "фундаментална промяна на посоката".

"Разочаровани"

Д-р Кас призовава за по-добро проучване на характеристиките на децата, които търсят лечение, и за разглеждане на последствията за всеки млад човек.

По същество тя казва, че децата са били подведени поради неуспеха да се осигури грижа, обоснована от научни изследвания.

Тя е категорична, че децата и младежите, които ползват услугите, заслужават най-високите стандарти на грижи и изследвания, които се очакват и в други области, за които отговаря Националната здравна служба.

Обръщайки се към децата и младите хора в предговора към доклада си, тя пише:

"Разочарована съм от липсата на доказателства за дългосрочното въздействие на приемането на хормони от ранна възраст; изследванията подведоха всички нас, най-вече вас."

"Истината е, че нямаме силни доказателства за дългосрочните резултати от интервенциите за справяне със смущенията, свързани с пола."

Д-р Кас изразява загриженост относно "засенчването на диагностиката" - когато други здравни проблеми на пациентите се пренебрегват в случаите, когато пациентите се съмняват в пола си.

В доклада се препоръчва на младите хора, насочени към новите клиники, да бъде направена "цялостна оценка", която според д-р Кас трябва да включва скрининг за състояния на неврологично развитие като аутизъм и оценка на психичното здраве.

В доклада се казва също, че представителите на регионалните центрове трябва да сформират национална група, която да следи за етиката, обучението и да гарантира, че всички получават "грижи с еднакво високи стандарти, основани на доказателства".

Докладът предупреждава, че "токсичността на дебата" относно пола е "изключително висока" и има отрицателно въздействие върху качеството и наличието на доказателства.

Младите хора са "попаднали в центъра на бурна социална дискусия", казва д-р Кас. И добавя:

"Малко са другите области на здравеопазването, в които професионалистите толкова се страхуват да обсъждат открито възгледите си, в които хората са очерняни в социалните медии и в които наричането с имена е ехо от най-лошото поведение на тормоз."

През седмиците, предшестващи публикуването на прегледа, NHS England обяви нови политики относно използването на блокери на пубертета и хормони за смяна на пола.

Блокерите - хормони, които спират развитието на пубертета - вече няма да се предписват рутинно и трябва да се дават само на деца с полови смущения като част от клинични изпитвания. Подробности за тези изпитвания предстоят да бъдат съобщени, посочва Би Би Си.

Съгласно политиката на NHS England, на 16-годишните могат да бъдат предписани полови хормони под формата на тестостерон или естроген. Докладът на д-р Кас предупреждава, че това трябва да се прави само с "изключителна предпазливост" и трябва да има "ясна клинична обосновка за предоставянето на хормони на този етап вместо да се чака, докато навършат 18 години".

Докладът предупреждава, че към по-малките деца трябва да се подхожда "по-предпазливо", отколкото към юношите, когато се обмисля дали да им се позволи да променят имената, местоименията или облеклото си - т.нар. социален преход.

Тези, които все още не са достигнали пубертета, трябва да бъдат "приоритетно обсъждани на ранен етап със специалист със съответния опит" и да бъдат включени в отделна пътека за грижи в сравнение с по-възрастните пациенти в юношеска възраст, пише в доклада.

Д-р Кас повтаря предишни предупреждения, че няма ясни доказателства за това дали социалният преход има положителни или отрицателни последици за психичното здраве.

Д-р Кас предупреждава, че родителите трябва да внимават да не "повлияят несъзнателно върху изразяването на пола на детето".

Тя препоръчва на младите хора на възраст 17-25 години да се предоставя услуга за "проследяване", а не да се насочват направо към службите за възрастни, тъй като признава, че тази възрастова група е на "потенциално уязвим" етап от пътя си.

От 50 до 3000 годишно

Допреди около 15 години в службите за джендър идентичност в Англия са преминавали около 50 деца годишно, и това са били главно момчета по рождение. За последните десет години обаче цифрата е нараснала до 3000 и това са предимно деца в ранните тийн години, родени като момичета (73%). Те са често с комплексни допълнителни проблеми.

Докладът се опитва да обясни драстичния скок.

"Една от областите, които се изследват, е влошаването на психичното здраве на младите хора и връзката със социалните медии, които оказват натиск върху тях, какъвто предишното поколение не е изпитвало", пише "Гардиън".

"Увеличаването на броя на посещенията в клиники за полови смущения до известна степен е успоредно с влошаването на психичното здраве на децата и юношите", се казва в доклада. "Проблемите с психичното здраве са се увеличили както при момчетата, така и при момичетата, но са най-фрапиращи при момичетата и младите жени."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

10.04 2024 в 19:51

как свърза еврейските фондацийки ловко с темата , чуден си
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки