Андреева: Връщаме телефон 150 за спешни случаи

OFFNews 30 май 2014 в 17:49 8062 14

Връщат телефон 150 за спешни случаи.

Държавата ще върне телефон 150 за спешни случаи. Това заяви здравният министър Таня Андреева.

Телефонната линия 150 ще съществува като паралелна на сегашната – на телефон 112, като целта е да се улесни работата на Спешна помощ, уточни Андреева.

По думите й така връзката ще бъде по-бърза и затова диспечерите и екипите на Спешна помощ ще могат да реагират по-бързо.

Решението идва ден след като над 100 медици от Центъра за спешна медицинска помощ в София подадоха оставки и излязоха на протест срещу предложението за уволнение на директора на Центъра д-р Георги Гелев и на неговия заместник д-р Ангел Ангелов след пореден случай на починал пациент след закъснение на линейка.

По-рано днес премиерът Пламен Орешарски обяви, че ще има промени в кабинета, но не уточни дали това включва и министъра на здравеопазването.

Спешната помощ е проблем, дори в програмата е записано, че приоритетна мярка е стабилизирането на спешната помощ. Сигурно не сме направили достатъчно, но за съжаление, последният неприятен случай е още един повод да се прегледа цялостното функциониране на системата и да се работи върху слабите пунктове в нея. Заплащането е слабост в много сектори, има недостиг и на кадри, и на техническо оборудване, но това трудно може да се направи за кратко време. Предстоят разговори за цялостното състояние на здравеопазването - на моето внимание е и състоянието на болничната помощ, финансирането, здравната каса, посочи Орешарски.

Таня Андреева пък заяви, че е получила сигнали за това, че има натиск върху медиците да излязат на протест, в това число и политически.

Тя допълни, че е поканила медиците на разговор в понеделник, за да обсъдят ситуацията.

След като медиците подадоха оставки и излязоха на протест, от здравното министерство не направиха никакво официално изявление по случая, а следобед на сайта на министерството беше публикувано резюме на доклада на Агенция "Медицински одит", в който бяха изредени откритите нарушения след проверка в Центъра за спешна медицинска помощ.

Оставките на медиците в Спешна помощ в София са изцяло насочени към защита на директора на Центъра за спешна медицинска помощ заради предложението за уволнение във връзка с медицинския одит за неуредици и липса на контрол на дейността в Центъра. Предложението за уволнение на д-р Георги Гелев е направено, защото организацията на Центъра е изцяло в правомощията на директора, каза Андреева.

На поста директор на Центъра ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността, като името му ще стане ясно в понеделник, уточни тя.

Искането за връщане на телефон 150 за спешни медицински случаи беше направено преди месеци от спешните медици. Тогава обаче искането им не получи подкрепа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!