100-дневна кашлица: Коклюшът се завърна в Европа

OFFNews 13 декември 2023 в 09:20 5537 0

преглед

Снимка Getty Images

Коклюшът, наричан още магарешка кашлица, е силно заразно респираторно заболяване

Здравни експерти във Великобритания издадоха предупреждение за силно заразна болест. Тя е известна като "100-дневната кашлица" и бързо се разпространява в Обединеното кралство,  съобщи Fox News.

Случаите на бактериалната инфекция бележат скок от 250%. Тя започва със симптоми, наподобяващи настинка. Заболяването може да прогресира до продължителни и интензивни пристъпи на кашлица, продължаващи до три месеца.

Националната здравна служба на Обединеното кралство (NHS) съобщи, че между юли и ноември е имало 716 съобщени случая на коклюш, бактериална инфекция на белите дробове, което е три пъти повече от същия период на 2022 г.

Д-р Гаятри Амирталингам, заместник-директор на програмите за обществено здравеопазване в агенцията, заяви пред The ​​Independent, че броят на инфекциите е намалял по време на пандемията от COVID-19 поради политиките за социално дистанциране и локдауните, но сега отново се покачва.

Друг експерт, професор Беате Кампман от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, коментира пред The ​​Sun, че „увеличаването на случаите може да се дължи на пропуснати ваксинации, вероятно по време на пандемията“.

Тежкото заболяване е почти напълно предотвратимо, ако майката е ваксинирана по време на бременност и нейните защитни антитела достигнат до бебето през плацентата и предпазват, докато бебето бъде имунизирано. Затова е важно всеки да прегледа досиетата си за ваксинация, за да провери дали може да не е пропуснал тази ваксина, която се дава с рутинните имунизации в детска възраст и по време на бременност, каза Кампман.

Коклюшът, наричан още магарешка кашлица, е силно заразно респираторно заболяване, което може да протича тежко при бебета и деца. Известно е с неконтролируема, силна кашлица, която може да затрудни дишането, според Националния институт по алергии и инфекциозни болести.

В тежки случаи интензивната кашлица може да доведе до повръщане и възпалени или дори счупени ребра. При пристъп се чува характерен "магарешки" звук, на който е кръстена болестта.

Друго име на заболяването е 100-дневна кашлица, тъй като може да продължи няколко седмици или месеци, казват от Националната здравна служба на Обединеното кралство.

У нас комбинираната шесткомпонентна ваксина, която включва и коклюш, се поставя задължително на втория, третия и четвъртия месец след раждането. Четвъртият прием е не по-рано от една година след третия. Петият прием е на 6-годишна възраст, а шестият на 12-годишна възраст според Националния имунизационен календар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!