Волейболната легенда Владо Николов е уличен в употреба на допинг

OFFNews 10 октомври 2023 в 20:29 3893 0

Владо Николов

Снимка Getty Images

Владимир Николов по време на първия мач в Лондон 2012

Дългогодишният капитан на националния отбор по волейбол Владимир Николов е уличен в употреба на допинг на олимпийските игри в Лондон `12. Това личи от публикуван документ в онлайн архива на Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана, Швейцария, информира "Сега".

Решението по жалбата на МОК срещу българския състезател е от октомври 2020 г., но се появи на сайта на CAS едва вчера. В България пък никога не е отваряна дума за такъв случай, макар в документа да се вижда, че с него са били запознати както БОК, така и волейболната федерация (БФВ), а самият Николов е давал обяснения пред съда през 2020 година.

Първата проба на волейболиста е била отрицателна, но при повторното тестване с други методи е установено наличието на метилтестостеронов метаболит - забранено вещество от групата на анаболните стероиди.

Самият Николов е признал вината си с репликата: "Накратко - да, виновен съм. Присъствах на отварянето на Б пробата ми и веществото беше в урината ми."

В своите по-късни обяснения пред CAS той заявява, че никога не е употребявал умишлено допинг и няма представа как това вещество е попаднало в организма му.

След олимпиадата ветеранът диагонал се оттегли от състезателния волейбол и стана мениджър на националния отбор, когато негов селекционер беше италианецът Камило Плачи. През 2015 г. обаче той възобнови кариерата си, за да играе за България на домашното Евро 2015 в отсъствието на оперирания Цветан Соколов.

"Нямам обяснение. Почти не съм чувал за случай на отворена А-проба, която да е негативна и отворена Б-проба, която да е позитивна. Това е моят случай. Не знам как. "Нямам никакво обяснение. Това е истината. Разбирам да се бях кандидатирал за кмет, но последно като проверих не съм. Или да се бях кандидатирал за някаква изборна позиция. Няма компроментиращ елемент.

Най-вероятно това вещество няма да помогне на волейбола. Колко случая има въобще на допинг във волейбола? Ситуацията е много странна. Защото пробата, която се прави на Олимпиадата е негативна. И изведнъж 2020 година вече е позитивна. Аз не знам какво е това вещество. Не знам каква му е функцията, но го има в пробата. До 2020 г. не съм знаел, че имам нещо в кръвта.

Не съм разочарован, объркан съм. Става нещо, за което не знаеш откъде ти идва. За мен не следва нищо. Единственото неприятно е, че нямам обяснение как и защо. Което не е малко“, каза Владо Николов днес пред БНР.

Припомняме, че предшественика му с капитанската лента Пламен Константинов също попадна в допинг скандал преди олимпийските игри в Пекин през 2008 година, което компрометира пълноценното му участие на игрите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!