Преговорите в сектор Туризъм: Край на концесиите на плажове

Светослав Метанов 26 ноември 2021 в 15:25 18208 1

Цялостно преразглеждане на досегашната политика за предоставяне на концесия на морските плажове е едно от нещата, около които се обединиха Продължаваме промяната, Демократична България, Има такъв народ и БСП по време на преговорите за съставяне на правителство по тема туризъм.

Първо от ДБ предложиха да се преустанови концесионирането на морски плажове, а след това се оказа, че и другите три партии са съгласни с такова предложение.

От демократичното обединение предложиха също да се напише нова стратегия за туризма като в нея се включи развитието на всички региони. 

Като цяло дебатът по тема туризъм премина в доста висока степен на единодушие и разбиране за необходимостта, че на сектора не трябва да се гледа като на зимен и летен и че трябва да се спре изливането на бетон в курортите, така че да не се стига до аномалиите в Банско и Слънчев бряг където легловата база е в пъти по-голяма от капацитета съответно на пистите и плажа. 

Единодушие сред преговарящите бе постигнато и по запазването на 9-процентното ДДС за туристическия бранш.

Партиите се споразумяха и че българските визи трябва да се издават електронно и цените им да бъдат намалени, за да се насърчи посещението на туристи от страни, с които България има визов режим.

Ще има и кредитна линия за туристическия бранш, осигурена от Българската банка. Предложението за това дойде от БСП.

За друга идея - учениците да бъдат водени на екскурзии по исторически места ще се обсъждат възможностите за това с МФ.

Остана неясно с кои точно организации на бранша ще преговаря правителството. У нас има над 250 сдружения, претендиращи, че представляват хотелиерите и ресторантьорите.

Последващ дебат ще има и по идеята на БСП ваучерите за храна да се вдигнат до 100 лв. и да се използват и в туризма.

Бяха одобрени и идеите на "Продължаваме промяната" да се декриминализират дейностите по посрещане на собствените туристи с нелиценцзиран транспорт, както и да се развиват веломаршрути. Ще се търсят възможности и за насърчаване на туризма в Дунавския регион. Една от идеите за това е да бъде възстановен пътническият трафик по голямата ни река.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!