Европейските туроператори недоволни от ограниченията върху авансовите плащания

В момента не съществува никаква защита в случай на фалит на авиокомпаниите, предупреждават от туристическия бранш

OFFNews 05 декември 2023 в 10:01 1655 0

Снимката е илюстративна

Снимка Pixabay

Снимката е илюстративна

Европейските туроператори са разочаровани от решението на ЕК да наложи ограничения върху авансовите плащания към организаторите на пътуванията. Според тях това ще доведе до повишаване на общата цена на пакетните услуги в ущърб на потребителите, се казва в съобщение до медиите, изпратено от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

Днес Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите в Европейския парламент ще обсъди прeдложенията за промени в Директивата за пакетни пътувания, приети от Европейската Комисия на 29 ноември. Предложените промени бяха посрещнати със смесени реакции от европейските туроператори.

Eвропейските туроператори са на мнение, че общата защита на потребителите ще се засили, ако се разпространи не само върху пакетите, но и върху отделните услуги, в частност, върху въздушните превози. В момента не съществува никаква защита в случай на фалит на авиокомпаниите. Удвоявайки тежестта, наложена върху посредниците, които не задържат авансово внесените суми, и без да предложи ограничения за финансовия риск на пътуващите самостоятелно, Комисията ще допринесе за намаляването на броя на туристическите пакети.

Туристическият бранш на ЕС подкрепя мерките установяването на ясни правила и ускоряване на възстановяването на суми между отделните фирми в туризма, но настоява за включването на система за бързо възстановяване на средства, основана на ускорена държавна помощ, която да е готова за бързо разгръщане в случай на световни ограничения на пътуванията или други рискове в бъдеще.

Европейският комитет на асоциациите на туроператорите и турагентите (ECTAA) и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти подкрепят мерките установяването на ясни правила и ускоряване на възстановяването на суми между отделните фирми в туризма.

Те обаче категорично настояват за включването на система за бързо възстановяване на средства, основана на ускорена държавна помощ, която да е готова за бързо разгръщане в случай на световни ограничения на пътуванията или други рискове в бъдеще.

Очаква се ограничаването на размера на авансовите плащания на туристическите пакети до 25% да повиши цените, да фрагментира търговците, предоставяйки минимални ползи за потребителите, като потенциално изключи най-уязвимите от тази защитна схема и ги насочи към по-евтини, но незащитени алтернативи. Освен това заслужава критика фактът, че предложените промени не са осигурени с основните инструменти, необходими за ефективно справяне с мащабни кризи, пишат ЕСТАА и АБТТА.

Те приветстват предложението на Комисията за ускоряване на възстановяването на суми на пътниците и пътуващите с туристически пакети, които са направили резервация чрез туристическа агенция или туроператор. Необходими са обаче силни инструменти за правоприлагане, за да не се налага потребителите и организаторите да чакат година и половина за възстановяването на средства, пишат от европейския туристически бранш.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!