Заради прокурора делото за смъртта на Ферарио Спасов ще е в Ловеч, а не в Търново

Започва проверка на работата на прокурора, пуснал шофьора срещу подписка

OFFNews 13 ноември 2023 в 13:49 1598 0

Ферарио Спасов

Снимка Архив

Ферарио Спасов

По разпореждане на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов досъдебното производство за тежката катастрофа, при която загина футболният треньор Ферарио Спасов, се мести от Велико Търново в Лочев, съобщиха от държавното обвинение. 

На 11 ноември 24-годишният Начо Пантелеев предизвика тежкото произшествие на главния път София-Варна в района на великотърновското село. 

Ръководството и надзорът на разследването ще се извършва от Окръжна прокуратура-Ловеч, като производството се иззема от Окръжната прокуратура във Велико Търново.

След катастрофата 24-годишният мъж бе пуснат срещу "подписка". Твърдеше се, че прокурорът Йордан Кожухаров не е отнел книжката на Панталеев, но впоследствие информацията бе опровергана. 

Шофьорът е с 16 месеца стаж и е карал мощната немска кола с много висока скорост – около 150 км/ч.

Заради наложената мярка на Панталеев, изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов привика утре наблюдаващия прокурор, за да даде обяснения за решението си за налагане на най-леката мярка.

Тази сутрин полицията нахлу в дома на 24-годишния след публикува снимка с оръжие. Оказа се обаче, че пистолетът не бил негов. Не са открити и наркотици, въпреки че е имало такъв сигнал.

Сега от държавното обвинение съобщават, че Върховната касационна прокуратура започва проверка на работата на прокурора Йордан Кожухаров, определил мярката за неотклонение, без да са отчетени степента на обществена опасност на престъплението и други данни за личността на обвиняемия.

"В случая се касае за досъдебно производство от обществен интерес, при ръководството и надзора на което се оказва засилен обществен натиск, довел до съмнение за предубеденост и заинтересованост при упражняване на функциите по разследването", се посочва в постановлението на Сарафов. 

Проверката ще обхване преписките и досъдебните производства, които прокурорът от Велико Търново е водил през последните три години.

Йордан Кожухаров посочи, че го притеснява разпоредената проверка, тъй като всеки работи и може да допуска грешка, но отказа да каже дали възприема случилото се, включително и извикването му в кабинета на главния прокурор като форма на натиск, предаде БНР. 

Прокурорът е категоричен, че при решението си се е водил само и единствено от събраните доказателства и от закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки