Зам.-министър на правосъдието: Версията за протекция в случая с Дебора трябва задължително да се провери

Ако те ударят на улицата, това е престъпление, ако е у дома - не е, това мислене трябва да се промени, подчерта Емил Дечев

OFFNews 13 август 2023 в 10:27 2773 0

Емил Дечев

Снимка БГНЕС/архив

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев

И в момента в законодателството има условия за бърза и адекватна защита на жертвите на домашно насилие. В случая с Дебора е можело да има по-адекватна реакция.

Това заяви заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев по Нова тв. Той подчерта, че законът категорично бил на страната на пострадалата.

Смущаващо е това, че това престъпление не попада в дневния бюлетин на областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Стара Загора. Не мога да кажа защо, но това само по себе си веднага трябва да натисне алармата, че има някакъв проблем. Той може да е заради неглижиране, може да е заради умишлено прикриване на случая. Според мен версията за протекция задължително трябва да се провери, допълни зам.-министърът. 

Причиняването на 21 нареза, при които има 400 шева, може да се квалифицира не просто като лека телесна повреда, за която не е предвидено задържане под стража, а като лека телесна повреда, причинена по начин особено мъчителен за жертвата и с особена жестокост. Това вече е престъпление от общ характер, наказва се с лишаване от свобода до 3 години и за него може да се иска задържане под стража. Всички са прочели и видели, че тази жена е остригана насила. Остригването против волята на една жена е очевидно престъпление под друг състав, по член 143 от НК, където е предвидено наказане и лишаване от свобода до 6 години, което е тежко умишлено престъпление, за което също може да се иска задържане под стража. Едва след като се разчу за случая, стана скандал, едва тогава се сетиха, че всъщност май тя е била заплашвана, което вече е трето умишлено тежко престъпление", заяви Дечев. 

"Тоест всички по редицата са неглижирали това. А то се получава от културата, от възпитанието. Ако те ударят на улицата, това е престъпление. Но ако същият човек ти е съпруг, баща, близък и те удари вкъщи, между 4 стени, тогава вече не е престъпление. А всъщност става дума за едни и същи удари, между едни и същи хора, но когато е на улицата, ние казваме да, това е престъпление. Когато е в дома, ние казваме не, това не е престъпление. И това мислене трябва да се промени. То е в основата на проблемите", подчерта зам.-министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки