Задържаха мъж от държава от ЕС, свързан с Хамас (допълнена)

OFFNews 24 ноември 2023 в 13:16 1463 0

арестуван

Снимка Интернет

37-годишен мъж от страна членка на Европейския съюз е бил заловен при съвместна операция на ДАНС, МВР и прокуратурата.

От лаконичното съобщение на държавното обвинение се разбират неговите инициали - Е.А., и че е бил обявен за издирване от австрийските власти за участие в престъпна дейност, свързана с терористичната организация "Хамас".

Е.А. е задържан в София на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от прокуратурата в град Велс, Австрия.

Предстои материалите да бъдат докладвани на Софийската градска прокуратура (СГП), в чиято компетентност е да постанови задържане на лицето за срок до 72 часа и да внесе искане за налагане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" в Софийския градски съд. Това се налага с оглед осигуряване на чуждестранния гражданин за нуждите на производството по Закона за екстрадицията и Eвропейската заповед за арест.

Проверка на ДАНС е установила, че за задържания у нас мъж за престъпна дейност, свързана с "Хамас", не са открити данни за негови връзки с българи и чужденци, пребиващи в България.

Проверката е извършена преди неговото задържане.

По-късно от прокуратурата уточниха, че задържаният е словенец и ще бъде задържан за 72 часа.  

Прокурорът от СГП е уведомил незабавно австрийската прокуратура, че в срок до 11:00 часа на 27.11.2023 г., е необходимо получаването на превод на ЕЗА на български език.

СГП ще внесе искане в СГС за определяне на мярка за постоянен арест на словенеца, след като от австрийските власти се изпрати превод на ЕЗА на български език.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика