ВСС: Недопустими са "препоръките" за "Червеи" и за присъдата на Цветанов

OFFNews 16 февруари 2015 в 15:30 4323 4

ВСС: Недопустими са

Висшият съдебен съвет излезе с остра позиция във връзка с изказването на премиера Бойко Борисов за размера на наказанията, които трябва да бъдат наложени по случая с разработката "Червеи".

Поведението на министър-председателя, както и на ПГ на ГЕРБ от миналата седмица е в грубо нарушение на принципа на разделение на властите, категорични са магистратите.

"По повод направените през изминалата седмица публични изявления на министър-председателя и на парламентарната група на ГЕРБ, съдържащи недопустими "препоръки" относно хода на предстоящо разследване, свързано с разработката "Червеи" и внушаващи политически зависимости на съдебния състав, потвърдил на въззивна инстанция осъдителна присъда срещу бивш министър на вътрешните работи, Висшият съдебен съвет заявява, че подобно поведение грубо нарушава принципа на разделение на властите и несъмнено има за последица уронване авторитета на съдебната власт", пише в позицията на съвета.

Според магистратите такива изказвания са "явна форма на натиск и посегателство не само спрямо независимостта на прокурорите и съдиите, но и по отношение на конституционно установения правов ред в България". И още: "Въпросите кои лица да бъдат привлечени към наказателна отговорност, за какви престъпления и каква наказателна репресия да бъде упражнена спрямо тях, са единствено от компетентността на органите на съдебната власт".

Съюзът на съдиите също осъди изказването на Бойко Борисов заради "препоръките" му към прокуратурата за скандалната разработка в специална декларация.

Преди седмица премиерът коментира замесените в разработката, като взе отношение по вината им и отговорността, която трябва да понесат. По повод акция „Червеи" и въпроса кой трябва да понесе отговорност министър-председателят направи препратка към осъдителната присъда на втория по влияние човек в партията си Цветан Цветанов:

„Имат много работа прокурорите и се надявам да бъдат безкомпромисни и да стигнат до края. Ако на Цветанов са му дали 4 години, за това трябва да бъдат по 400 години".

Софийският апелативен съд потвърди присъдата от 4 години лишаване от свобода за председателя на ПГ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов, а от парламентарната трибуна партията излезе с декларация, в която сравни осъждането на зам.председателя на ПГ с присъдите на Народния съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews