Воаяжът на Гешев в САЩ през май е коствал 35 000 лв. на прокуратурата

OFFNews 30 юни 2023 в 18:16 2431 2

Гешев

Снимка БГНЕС

Иван Гешев

Официалното посещение на бившия вече главен прокурор Иван Гешев в САЩ през май - дни след взрива до кортежа му, е коствало на прокуратурата 35 009.60 лв., става ясно от отговор на заместничката на Борислав Сарафов - Мария Павлова, на депутатско питане на Ивайло Мирчев от "Продължаваме промяната-Демократична България".

Взривът в близост до колата на Гешев избухна на 1 май, като първоначално той твърдеше, че в нея е било семейството му. Малко по-късно се разбра, че заминава за САЩ, но не стана ясна причината за посещението.

Според информацията на Павлова 19 000 лв. са отишли за нощувки на Гешев и придружаващите го още двама - Владимир Николов, административен ръководител на прокуратурата в Плевен, и служителката в дирекция "Публична комуникация" Марчела Пантелеева. Пътните разходи са погълнали 13 000 лв., останалото е отишло за вътрешен транспорт, дневни и медицински застраховки.

Посещението на тримата зад океана бе от 6 до 13 май и от отговора до Мирчев се разбира, че Гешев е бил поканен от изпълнителния директор на Американското ционистко движение Хърбърт Блок.

В него се казва още, че в Ню Йорк Гешев е разговарял с представители на Американското ционистко движение, Американския европейски комитет, Световния еврейски конгрес, "B’nai B'rith International", Лигата против поругаването и Конференцията на президентите на американски еврейски организации.

Във Вашингтон се е срещал с конгресмените Ник Лалота и Андрю Гарбарино за разговори за стратегическото място на България в НАТО и ЕС и правни аспекти на противодействието на киберпрестъпленията. Имал е и още няколко срещи с конгресмени във Вашингтон по теми за правоприлагането, борбата с корупцията и противодействието на зловредното руско влияние, се казва още в отговора.

Скоро след взрива до кортежа на Гешев и посещението му в САЩ тогавашният му заместник Борислав Сарафов започна публична атака, като излезе със специално съобщение в БТА, че в колата не е било семейството му, разкри, че на мястото на инцидента е бил експерт от Израел, без право на това и т.н.

След завръщането си в България Гешев обяви, че е жертва на "заговор срещу държавата", осъществен от "политическата мафия" и декларира, че няма да напусне поста си, като публично скъса оставката си, и обяви, че е от македонския край, че е мъж и ще се бие. Освен това се закани да измете "политическия боклук", което доведе до неговото отстраняване заради уронване престижа на съдебната власт.

През февруари Иван Гешев отново бе на посещение в САЩ за традиционната молитвена закуска. Тогава стана ясно, че е ползвал охрана от НСО, а масрафът от посещението е малко под 15 000 лв. Въпросът отново дойде от депутата Ивайло Мирчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!