Васил Божков публикува документ за предоставената му защита и обвини прокуратурата в лъжа

Бизнесменът обжалва наложената му гаранция от 1,5 млн. лева

OFFNews 10 септември 2023 в 15:12 8263 2

Васил Божков по време на пресконференцията, на която обяви, че е защитен свидетел.

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Васил Божков по време на пресконференцията, на която обяви, че е защитен свидетел.

Васил Божков публикува документи, доказващи предоставената му защита, и обвини прокуратурата в лъжа, след като вчера на пресконференция заяви, че е защитен свидетел по дело срещу бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, бившия министър на финансите Владислав Горанов и пиарката им Севделина Арнаудова, а държавното обвинение отрече думите му.

"Това е документът, с който е назначена защита на мен и семейството ми - пише хазартният бос с 19 обвинения. - По делото срещу Борисов. Кой лъже от името на прокуратурата?", пита Божков и прилага документа.

Божков, срещу когото са повдигнати 19 обвинения, се върна в България на 25 август и бе посрещнат на ВИП-а от властите ни, където бе и арестуван. В ареста бизнесменът беше разпитван 9 часа по образувано по негови твърдения разследване, че е плащал "такса спокойствие" на хора от ръководството на ГЕРБ. След това стана ясно, че прокуратурата е назначила държавна охрана за него и семейството му. Явно това има предвид Божков с думите си, че е "защитен свидетел". Прокуратурата го опроверга, но макар той да не се изрази правилно, действително му е назначена охрана и е защитен.

Извън този словесен спор Божков е обжалвал в съда гаранцията от 1,5 млн. лв., която прокуратурата му наложи по едно от трите дела срещу него, свързано с културно-исторически ценности, съобщи "Сега", като се позова на адвоката на хазартния бос Георги Гатев.

Жалбата е пусната в края на работния ден в петък.

По закон Софийският градски съд трябва да се произнесе незабавно по делото.

В момента тече 14-дневния срок за внасяне на сумата. Цялото имущество на бизнесмена обаче е запорирано.

Божков беше пуснат под домашен арест по делото за неплатените такси от хазарт. Чрез електронна гривна го контролират да не излиза.

След решението прокуратурата поиска ново задържане - по делото с обвинение за поръчителство на убийство, но впоследствие държавното обвинение го оттегли.

Срещу Божков се водеше и четвърто дело - за опит за държавен преврат, но то беше прекратено от прокуратурата на 1 юни, близо 2 месеца преди завръщането на бизнесмена от Дубай, където три години се укриваше от делата с 18 обвинения.

От Дубай, където се укриваше, Божков наричаше управлението в България "хунта" и обвиняваше за положението си Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Делото за антиките

Гаранцията от 1,5 млн. лева е наложена по дело, образувано в началото на 2020 г. Тогава след акция прокуратурата иззе цялата колекция на Божков от антични предмети на стойност над 1 милиард лева. Предметите са 6778. Държавното обвинение твърди, че от тях регистрираните движими културни ценности едва 212, а останалите са незаконно придобити. Божков се закани да съди бившия главен прокурор Иван Гешев заради конфискуваните антични предмети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

2

Johnny B Goode

10.09 2023 в 18:14

На този изкуфял череп няма ли кой да му обясни разликата между защитен свидетел и свидетел с физическа охрана?

1973

1

autogentile

10.09 2023 в 17:06

Не искам да съм адвокат на Божков, но по всичко личи, че прокуратурата всячески се опитва да възпрепятства приемането на България в Шенгенското пространство….
 
X

Да помогнем на украинските деца!