ВАС отхвърли и втората жалба на Гешев, че не е възстановен като прокурор след уволнението му

OFFNews 26 януари 2024 в 13:53 1927 1

Гешев

Снимка БГНЕС

Иван Гешев

Върховният административен съд остави без разглеждане и втората жалба на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу решението на Прокурорската колегия, с което е прието за сведение заявлението му, че не желае да бъде възстановен на работа в прокуратурата.

Според съда решението на колегията не представлява индивидуален административен акт и няма самостоятелно правно значение.

"Решението има единствено информативен характер, не създава права или задължения и не засяга права или законни интереси на жалбоподателя. Наличието на годен за обжалване административен акт и правният интерес от търсената съдебна защита са абсолютни процесуални предпоставки, за които съдът следи служебно. Липсата на всяка една от тях обуславя извод за недопустимост на търсената съдебна защита, с оглед на което подадената жалба следва да бъде оставена без разглеждане, а съдебното производство – прекратено", казва ВАС, цитиран от "Лекс".

На 12 юни 2023 г. ВСС гласува за отстраняването на Иван Гешев като шеф на държавното обвинение за нарушения на етичния кодекс. Три дни по-късно президентът Румен Радев подписа указа за освобождаването на Гешев. На следващия ден (16 юни) той подаде молба до Прокурорската колегия на ВСС да бъде възстановен като прокурор във Върховната касационна прокуратура.

На 19 юни преди обяд Иван Гешев депозира ново заявление във ВСС, в което каза, че не желае вече да работи като прокурор. А Прокурорската колегия на ВСС прие за сведение заявлението, с което Гешев отказва да се върне на работа в прокуратурата.

Десетина дни по-късно бившият главен прокурор изпрати ново писмо в съвета, в което настоява колегията да гласува изрично подадената от него оставка.

На 5 юли 2023 г. обаче ПК на ВСС отново не излезе с нарочно решение и остави без разглеждане писмото на Иван Гешев. Тогава председателят на Комисията за атестирането и конкурсите Огнян Дамянов напомни, че според чл. 169, ал. 5 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) след освобождаване от длъжността административен ръководител лицата, по тяхно искане, се връщат на заеманата преди избора длъжност на съдия, прокурор или следовател или остават на длъжност съдия, прокурор или следовател в органа на съдебната власт, в който са заемали длъжността административен ръководител.

На 12 юли ПК на ВСС допълни решението си от 19 юни като изрично посочи, че "прекратява на основание чл. 56, ал. 1 от АПК производството по преназначаване на Иван Стоименов Гешев на длъжност прокурор във ВКП.

Гешев подаде две жалби във ВАС. Едната е срещу решението от 5 юли и съдът вече се произнесе по нея като изтъкна, че след освобождаването си като главен прокурор, Гешев вече не притежава качеството на магистрат и ПК правилно е отказала да разгледа искането му да бъде възстановен като такъв и после да му бъде гласувана оставката.

Втората беше срещу решението от 19 юни 2023 г., когато ПК прие само за сведение заявлението му, че не желае да бъде възстановен на работа в прокуратурата и срещу допълващото решение от 27 юли.

И именно по тези две решения днес се произнесе днес ВАС.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване пред петчленен състав на съда. Ако и той потвърди определението на тричленния състав, ще приключи сагата около бившия главен прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика