Трус в Селскостопанската академия и института по почвознание: Обвиниха ръководството в престъпление

Инж. Мартин Банов и Венета Кръстева понижавали качеството на земеделска земя, за да се строи там соларен парк

OFFNews 25 октомври 2023 в 10:00 2096 1

академия

Снимка ССА

Селскостопанската академия се разтресе от скандал.

Председателят на Селскостопанската академия инж. Мартин Банов и зам.-шефът на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията Венета Кръстева са привлечени като обвиняеми за незаконосъобразно понижаване на категорията на земеделски земи, за да се даде възможност на трети лица да изградят соларен парк.

Длъжностното престъпление е станало през юни 2022 г., когато двамата са се сговорили да си набавят облага, съобщиха от държавното обвинение. За това престъпление Наказателният кодекс предвижда до 6 г. затвор. 

Заради високата обществена опасност двамата са задържани за до 72 часа. Предстои да бъде внесено искане до Софийския градски съд за постоянен арест.

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебното производство за длъжностни престъпления на 23 октомври, като преписката е образувана след проверка на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), която е излязла със становище, че има данни за извършени престъпления от общ характер.

Претърсени са над 30 жилища и държавни институции - община и областна дирекция по земеделието - в няколко града - София, Сливен, Стара Загора, Бяла, Кърджали, Момчилград и Хасково, разпитани са свидетели и са иззети моторни превозни средства.

Разследването се извършва от Следствения отдел на СГП със съдействието на служители от МВР и Комисията за противодействие на корупцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

25.10 2023 в 10:41

"...за да се даде възможност на трети лица да изградят соларен парк."

'Ма те, милите, от зелено еко&био&натур изстъпление са го направили, да ни отърват от "въглеродния отпечатък", "озонната дупка" и "проклятието на фараоните" !!!!
Пуснете ги моля, за "бъдещето на дечицата" (ツ)
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика