Цацаров отговори на шефа на СГС: Разпорежданията на прокурора са задължителни

OFFNews 06 юни 2017 в 15:10 3137 1

Цацаров отговори на шефа на СГС: Разпорежданията на прокурора са задължителни

Разпорежданията на прокурора в хода на действаща проверка са задължителни. Това се посочва в отговор на главния прокурор Сотир Цацаров на писмото на председателя на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов. 

В писмото на Топалов се посочва, че прокуратурата не прави необходимото, за да извърши докрай проверка по доклад на съда за използването на специални разузнавателни средства. От писмото става ясно, че проверяващият прокурор е изискал документация, цитирана в доклада. Предвид обема на материалите и класифицираната в тях информация от съда обаче поискали среща с прокурор Клементина Паличева, за да се запознае на място с тях. Тя отказала, а след това Цацаров пратил писмо до ВСС по случая и за това че ръководството на СГС бави проверката. 

Паралелно с това срещу ръководството на съда в определени медии се появили нападки.

В отговор Цацаров заявява, че: "Разпорежданията на прокурора в съответствие с неговата компетентност и закона, са задължителни за държавните органи и длъжностните лица, каквото качество имате Вие (Калоян Топалов, бел. ред.), като административен ръководител."

"Правомощията на прокурора при извършване на проверка са уредени в чл. 145, ал. 1 от Закона за съдебната власт. Съобразно ал.3 разпорежданията на прокурора в съответствие с неговата компетентност и закона, са задължителни за държавните органи и длъжностните лица, каквото качество имате Вие, като административен ръководител. Напомням, че проверката е започнала именно по Ваш сигнал.

Използвам случая, за да изразя искреното си уважение към труда на всички колеги от СГС, които се занимават с правораздаване", се посочва още в писмото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша