Цацаров обяви война на "бухалките" на пътя

Юлиан Христов 26 февруари 2016 в 11:57 7629 19

Започват масови проверки на всички договори за охрана, както и режимите за предоставяне на оръжие на частни охранителни фирми.

Това стана ясно на брифинг днес, който Сотир Цацаров свика след спешната среща между него, главния секретар на МВР Георги Костов и шефа на полицията Христо Терзийски за незабавни мерки за опазване на обществения ред и осъществяването на охранителната дейност в страната. Поводът за срещата беше инцидентът на Околовръстния път в София, при който частни охранители пребиха мъж и жена. 

Гардовете са от охраната на Ивайло Борисов - Ториното, който е подсъдим по дело за трафик на наркотици, заедно със Златомир Иванов - Златко Баретата. 

Главният прокурор ще иска законодателни промени, а от днес МВР ще осъществява по строг контрол за "арогантна" демонстрация на недосегаемост на пътя от охранителни кортежи. Цацаров поиска автомобилите на частните охранителни фирми, с които се извършва охранителна дейност, да бъдат регистрирани, така както се регистрира оръжие. 

„За съжаление нашата реакция е винаги последваща“, каза Цацаров и обясни, че властите често реагират след като определен случай се появи в медиите. От думите му стана ясно, че Ториното е подсъдим по две дела – за трафик на наркотици и за участие в организирана престъпна група и убийство. Той обаче бил пуснат от съда от ареста. 

Заради инцидента ще бъде извършена проверка на всички огнестрелни служебни оръжия, които охранителните фирми притежават. Друга мярка, която прокуратурата смята да предприеме, е на „фактическа нулева толерантност“, като МВР "мобилизира целия си ресурс, за да прекрати подобни действия и подобни беззакония". "Това означава на практика да бъдат осъществявани масови проверки на всички лица, които фактически ползват охрана без тази охрана да отговаря на изискванията на закона за частната охранителна дейност", обясни главният прокурор.

Главният прокурор предложи регистрационен режим за автомобилите, с които се извършва охрана, така както се регистрира и служебното оръжие. „Практиката на кортежи пред заведения, нощни, по автомагистрали, по улиците на страната, които демонстрират тотална наглост и беззаконие, трябва да бъде прекратена и това трябва да го направи МВР“, каза Цацаров.

В момента действат 117 договора между физически лица и частни охранителни фирми, които са за лична физическа охрана. Най-много от тези договори са във Варна – 50. Следват 27 в София и 23 в Пловдив.

„Комплексът от мерки, които бихме искали да предприемем заедно с МВР, всъщност е свързан с натиск – фактически, административен – по реда на Закона за МВР и със съответни нормативни ограничения, с цел фактическата охрана, която на практика демонстрира беззаконие и безнаказаност да бъде притисната и ликвидирана“, обясни още Цацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!