Сменят прокурора по Барселонагейт

OFFNews 26 юли 2023 в 12:13 2222 1

Снимка

Софийската апелативна прокуратура нареди на СГП да смени прокурора Стефан Христов от Барселонагейт, както и колегата му Иван Първанов за констатирани нарушения по четири дела, сред тях и разследването за шпионаж срещу агент на ДАНС. 

С постановления на петима прокурори от Апелативна прокуратура - София прокурорите от Софийска градска прокуратура И.П. и С.Х. са отведени от наблюдаваните от тях досъдебни производства, информира АП-София. 

Постановленията са във връзка с образувани дисциплинарни производства спрямо същите за допуснати сериозни нарушения в срочността и ритмичността по водени от тях досъдебни производства. По делата са установени нарушения – действие или бездействие, довело до забавяне на досъдебните производства.

На административния ръководител на Софийска градска прокуратура е указано да се определят нови екипи от прокурори на принципа на случайния подбор. След запознаване със събраните до момента доказателства те следва да изготвят следствено-календарен план за предстоящите процесуално-следствени действия по всяко едно от делата с оглед срочното им приключване. Във връзка с установените нарушения в срочността и ритмичността на извършените процесуално-следствени действия предстои новоизбраните наблюдаващи прокурори да извършат преценка относно наличие на основания за отвод на разследващите органи по всяко едно от делата. 

Софийската градска прокуратура образува вчера дисциплинарно производство срещу наблюдаващия аферата "Барселонагейт" прокурор Стефан Христов

До дисциплинарката се стигна след обявените от Върховната касационна прокуратура резултати от проверката, назначена от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов за делата, държани на трупчета. По нея вече бяха образувани дисциплинарни производства срещу прокурора полк. Антон Радойнов и следователя полк. Добрин Маринов заради забавеното разследване за търговия с влияние. 

Образувано е дисциплинарно производство и срещу прокурор Иван Първанов.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!