Схема с визи: Задържаният полицейски шеф в Разград получавал по 200-300 евро на човек

OFFNews 15 август 2023 в 07:59 2321 1

Тихомир Тодоров

Снимка БНТ

Окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров

Поне 100 чужди граждани са се възползвали от корупционната схема, ръководена от задържания вчера началник на отдел "Миграция" в МВР-Разград. Той получавал по 200-300 евро на човек, но има има случаи, в които е взимал и 2000-3000 евро. 

Поне от една година полицейският шеф е участник в корупционната схема, заяви окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров. 

Седем души са задържани за престъпна схема с визи. Отдел „Вътрешна сигурност“ работи по разкриване на престъпна схема за посредничество при набиране на кандидати за получаване на виза тип D, даваща право на дългосрочно пребиваване в страната.

Сред задържаните има преводачи, застрахователи, епизодично се появяват и адвокати. По думите на прокурор Тодоров жена с двойно гражданство, служител на консулството ни в Истанбул, е посредничила и е набирала турски граждани, които да се сдобият с визите. 

С нея се свързвали турски граждани, които не могат да се добият с визи категория D или българско гражданство, а тя намирала истински адреси на територията на Разград и Шумен. Водила е предварителни разговори със собствениците, след което представяла пред шефа на отдел "Миграция" адреси и кандидати за визи. Той трябвало да прави проверка дали отговарят на условията, а не става дума за фиктивна уседналост, но над година не е извършвал подобни ревизии.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика