Сарафов: По разпореждане на Гешев са проверявани членове на ВСС

И. ф. главен прокурор иска дисциплинарки за 18 прокурори и следователи за бавно правосъдие

OFFNews 19 октомври 2023 в 12:01 3063 0

Сарафов

Снимка БГНЕС

Борислав Сарафов

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов се оплака пред ВСС, че е заварил тежко наследство от предшественика си Иван Гешев. По думите му по разпореждане на Гешев са били правени проверки на членове на съдебния съвет.

"Доста системни грешки са били допуснати, които сега се налага да се поправят", изтъкна Сарафов пред съдебните кадровици с уточнението, че обществото очаква активна работа, а не бездействие.

Той отчете, че от избирането си досега е предложил на Прокурорската колегия да образува дисциплинарки срещу 18 прокурори и следователи. Сред провинените са административният ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова, прокурор Стефан Христов, който до края на юли работеше по прекратеното вече дело "Барселонагейт", и прокурорът от ВКП Максим Колев, който се е забавил да се произнесе по 98 преписки.

Сарафов обясни, че повод за исканите наказания на 18-те е неритмична работа и бавно правосъдие по дела срещу магистрати, хора с имунитет и членове на правителството. И не пропусна да отбележи, че вероятно част от предложените промени в Конституцията са с оглед дълго натрупваните проблеми в прокуратурата.

По думите на и.ф. ръководител на държавното обвинение се е злоупотребявало с извършването на лични проверки от прокурори от ВКП по разпореждане на Гешев. Част от тези проверки са били срещу членове на ВСС.

От представените данни стана ясно, че са проверени срочността и ритмичността на действията по над 70 неприключили досъдебни производства за престъпления от общ характер, извършени от хора на високи длъжности и магистрати, както и за престъпления срещу републиката, и по повечето от тях са констатирани нарушения.

Сред проверените са и 8 преписки, свързани с казуса "Осемте джуджета". Заради откритите нарушения в тях е направено предложение за налагане на дисциплинарни наказания на седем прокурори и следователи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!