Съдът писа двойка на обвинението срещу Трайков, Прокопиев и Дянков

OFFNews 30 октомври 2017 в 11:46 13178 4

 Съдът писа двойка на обвинението срещу Трайков, Прокопиев и Дянков

Софийският градски съд (СГС) е върнал на прокуратурата обвинителния акт срещу бившите министри от първия кабинет на Бойко Борисов - Трайчо Трайков и Симеон Дянков.

Обвиненията са свързани с приватизацията на миноритарния пакет от акциите на ЕВН през 2011 г. Обвиняеми са също издателят на "Капитал" и "Дневник" и акционер в инвестиционния посредник по сделката "Булброкърс" Иво Прокопиев. Обвиняеми са Радослав Рачев, изпълнителен директор на "Булброкърс", Любомир Евстатиев и Петър Василев - също част от екипа на "Булброкърс".

От пресцентъра на съда съобщиха, че съдия Костадинка Костадинова прекрати съдебното производство и изпрати делото на СГП за отстраняване на съществени нарушения, които са довели до ограничаване на процесуални права на обвиняемите. 

В обвинителния акт не са описани конкретни факти, че Рачев, Евстатиев и Василев са действали в съучастие. Посоченият от прокуратурата общ престъпен резултат относно обвиняемия Рачев не съответства на сбора от сумите по отделните деяния. На практика остава неясен механизмът, по който СГП е направила изводите си относно конкретния размер на общия престъпен резултат, причинен от Рачев.

По обвинението, повдигнато срещу Трайчо Трайков, липсва конкретика дали той е бил запознат с действията и решенията на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и с анализа на инвестиционния посредник за определяне на стойността на предложените за продажба акции, преди да даде разрешение за извършване на разпоредителните сделки.
Налице е неяснота в обвинителния акт относно размера на вредите, причинени на държавата, как се формират, от кого са причинени, как и с кое деяние и кои факти формират извод за това.

Съдът констатира и липса на описание какво е трябвало да направи Трайков, за да защити държавния интерес, и да постигне печеливша продажба и то в периода, за който му е повдигнато обвинение.

По отношение обвинението спрямо Иво Прокопиев и Симеон Дянков липсват изложени факти, от които се извежда твърдението, че в инкиримирания период те са действали с цел да набавят на „Булброкърс“ ЕАД облага в размер на 1 276 618,85 лв. по договор за извършване на посреднически услуги. От уточнение се нуждае и инкриминирания спрямо двамата период. Не са описани и конкретни данни, че Дянков и Прокопиев са действали в съучастие.

Разпореждането подлежи на обжалване и протестиране в 7 срок от съобщаването му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

4

Лопе де Вега

02.11 2017 в 08:55

Политическа полиция - това е днес нашата родна прокуратура. Обвинения се скалъпват според политическите нужди на момента и резултатите са налице. Добре е, че има съвестни съдии, които внимателно четат и анализират пасквилите, наричани обвинителни актове. Чест и почитания на съдия Костадинова!

Поздрав!

12860

3

newfoundland

31.10 2017 в 19:25

Агнешките главички са се раздействали, за да пазят своя човек Прокопиев!

17156

1

aviatora

30.10 2017 в 13:39

СМЕХОТВОРНА И ПРЕСТЪПНА ДЪРЖАВА!!!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика