Прокуратурата внася ново обвинение срещу ген. Кирчо Киров

OFFNews 16 януари 2017 в 10:03 3750 2

Прокуратурата внася ново обвинение срещу ген. Кирчо Киров

Прокуратурата внася ново обвинение срещу бившия шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров. Това каза пред bTV говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Обвинението срещу Киров е за длъжностно присвояване в съучастие с негов подчинен.

Арнаудова уточни, че става въпрос за утвърждаване на разходи за специална разузнавателна дейност, която не е била извършвана. Като ръководител на Националната разузнавателна служба Киров е утвърждавал разходите, но 15 служители са потвърдили пред прокуратурата, че не са извършвали подобна дейност. Обвинението срещу генерала е за присвояване на над 5.1 млн. лв.

Според държавното обвинение престъплението е извършено от Киров в съучастие с негов подчинен през 2007-2011 г. 

Арнаудова уточни, че воденето на второ досъдебно производство досега не е обявявано от прокуратурата. То обаче е подобно на първото дело срещу Киров, който първоначално получи 10-годишна ефективна присъда, но през ноември 2016 г. Върховният касационен съд (ВКС) отмени решението на предходната съдебна инстанция с мотива, че е нарушено правото на подсъдимия да се защити.

През юли 2013 г. обвинителният акт срещу ген. Киров беше внесен в съда. Според Военноокръжната прокуратура - София, като шеф на разузнаването в период от пет години - от 2007 до 2011 г., Киров е присвоил бюджетни средства в левове, евро и долари, които са собственост на службата и са му били поверени да ги управлява като неин директор.

Киров беше отстранен от поста си при първото правителство на ГЕРБ през януари 2012 г. По-късно генералът беше назначен за съветник на премиера Бойко Борисов. След това обаче лично министър-председателят даде Киров на прокурор, заявявайки че лично му е връчил заповедта за обвинение. 

Ген. Киров е смятан за един от приближените на президента Георги Първанов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки