Прокуратурата ще иска постоянен арест за Георги Андонов

OFFNews 07 юли 2015 в 12:55 2974 1

Очаква се прокуратурата да поиска постоянен арест за Георги Андонов, който в събота се опита да убие 27-годишната Галина от Бургас, пробождайки я 17 пъти с нож. В момента той е с полицейска мярка за задържане от 72 часа. Тъй като той излежава присъда, това би означавало връщането му в затвора, но под строг режим.

Междувременно състоянието на пострадалата се подобрява. Тя все още е с опасност за живота и е под непрекъснатото наблюдение на лекарите в реанимацията. Над 5 часа е продължила животоспасяващата операция, проведена от три екипа хирурзи. Някои от пробожданията са засегнали вътрешни органи и важна артерия, което стана причина за сериозна кръвозагуба. От отделението по трансфузионна хематология спешно се нуждаят от дарители на кръв. 

Очаква се прокуратурата да е повдигне обвинение за опит за умишлено убийство „извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин“. Престъплението е в условието на опасен рецидив, поясняват от държавното обвинение.

Георги Андонов е изтърпявал присъда от 10 г. и 10 месеца за убийството на баба си. Наказанието му е наложено от Сливенския окръжен съд, а Андонов е лежал в бургаския затвор от 2008 г. Извършил е нападението над Галина, докато е бил в домашен отпуск. Миналата година, неговият режим е променен в по-лек и той е преместен в общежитието, поясни директорът на затвора Бранимир Мангъров.  

За да се стигне до подобна мярка, трябва да има няколко предпоставки – да остават под 5 г. от присъдата, да има добро поведение на затворника, уточнява Мангъров. Освен това се прави и нова оценка на риска, която се изготвя от психолог. Началникът на институцията пояснява, че мярката за облекчаване на режимите на затворници дава добри резултати в практиката. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков