Прокуратурата: Нинова да пита Крум Зарков защо я търси съдебна охрана

OFFNews 02 ноември 2022 в 15:16 3304 0

Зартова

Снимка Архив

Невена Зартова

Малко след като лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че сутринта е била търсена на домашния си адрес от двама униформени от "Съдебна охрана", административният ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова я опроверга.

"Прокуратурата не е разпореждала каквито и да е действия на съдебна охрана към Министерството на правосъдието. Въпросите за горното следва да бъдат отправени към служебния министър на правосъдието г-н Крум Зарков. За пореден път призоваваме политиците да не нарушават Конституцията и законите в страната, за спазването на които точно те трябва да дават пример на всички. Политически манипулации, непочиващи на фактите и на българското законодателство, само задълбочават недоверието към държавата и институциите. И цената отново, ще повторим, плащат не политиците, а хората", се казва в съобщението на държавното обвинение.

Нинова твърди, че прокуратурата е поискала още лица от БСП да се явят на разпит - преброителите в Националния съвет. И обвърза случилото се с вчерашната среща на левицата с главния прокурор Иван Гешев, на която не получили нито един смислен отговор на въпросите кои са политиците, получавали пари в чували от КТБ, има ли обвинителни актове за строителството на водопровода в Перник, ремонтите на язовири и други сигнали на БСП за кражби. Вместо това прокуратурата решила да се занимава с вътрешнопартийните въпроси на БСП, възмути се лидерът на социалистите.

По думите й това е опит за вътрешнопартиен преврат в левицата и поставяне на БСП на колене.

В началото на октомври Нинова обяви, че прокуратурата я вика на разпит във връзка с жалба на Кирил Добрев, когото съдът възстанови в Националния съвет на БСП, след като бе изключен от партията. 

Отношение по въпроса взе и самият Крум Зарков, който написа във фейсбук, че веднага след думите на Нинова е разпоредил проверка.

"Служители на Главна дирекция „Охрана” са посетили адреса, за да предоставят на Корнелия Нинова акт на Софийския районен съд по нейна частна тъжба срещу журналиста Явор Дачков. Съдът е разпоредил книжата да се изпратят на страните по делото, за да могат те да се запознаят и да преценят дали да се възползват от правото си да обжалват в указания срок. Главна дирекция „Охрана” към Министерството на правосъдието е отговорна и длъжна да изпълни съдебното разпореждане, като установената практика е служителите да посещават гражданите преди или след работно време, дотолкова, доколкото тогава е най-вероятно те да са у дома си", пише Зарков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews