Постоянен арест за задържаните за бруталното убийство в Айтос

OFFNews - Бургас 06 февруари 2018 в 17:56 19157 0

Снимка OFFNews

Желязко Данчев (на преден план)

Постоянен арест за двамата задържани за бруталното убийство в Айтос през миналата седмица постанови Бургаският окръжен съд.

Магистратите взеха най-тежката мярка за неотклонение за 20 – годишния Желязко Данчев и за 16 – годишния Ясен Стойчев. Те са обвинени в убийството на 70-годишния клошар Асен Пуров в ромската махала в Айтос. Престъплението е извършено садистично – нанесени са му 32 удара с нож, като обвиняемите са си разменяли оръжието, удряли са го и в главата.

Прокурорът Красимира Кателиева бе категорична, че убийството е извършено за забавление.

Предвид начина на извършване на деянието, поведението на двамата извършители, считам, че това са едни човешки същества, които имат много неуважително отношение към човешката личност, към телесната неприкосновеност. Нямат никаква развита ценностна система“, каза Кателиева.

Служебните адвокати и на двамата бяха затруднени с искането си за по-лека мярка. Единствените мотиви, които посочиха са, че техните клиенти са съдействали на разследването. И двамата са си признали вината, но нямат ясен мотив. Георги Габровски, адвокат на непълнолетния Ясен, добави:

Тогава, когато съм осъществявал контакт с него, той не беше в пълна степен адекватен. Все още беше под въздействие на алкохола. Нямат ясен мотив за извършване на престъплението. Произходът и на двамата обвиняеми е от такава прослойка на обществото, която… Трудно и майката (на Ясен - б.а.) би могла да даде някакво обяснение. Майката е клошарка“, каза Габровски.

Двамата са изпили един литър ракия и неизвестно количество бира преди престъплението, поясни адвокатът.

Мярката може да бъде обжалвана пред Апелативния съд в Бургас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews