Поправката "Наглите" падна: Осъден няма да има право да иска предсрочно освобождаване

Антония Чорева 30 юни 2017 в 11:17 13095 4

ГЕРБ даде заден и подкрепи на първо четене БСП за поправката "Наглите" в Наказателния кодекс. Съдебният казус се появи през месец май, когато един от "Наглите" - Любомир Димитров - Гребеца, на първа инстанция беше освободен предсрочно от затвора, но втората инстанция на съда го върна отново в килията.  

На 7 февруари в "Държавен вестник" излиза промяната в НК, която дава право на осъдените лично да искат от съда предсрочно условно освобождаване. Дотогава единствено затворническата администрация и прокурорите имаха право да правят такива предложения.

Мотивът за въвеждането й е европейски регламент, според който трябва да се осигури достъп до правосъдие и на осъдените.

По-късно обаче стана ясно, че именно тази поправка, направена в последните дни на предишния парламент и предложена от ГЕРБ и Реформаторския блок, е дала възможност на Гребеца сам да поиска да бъде освободен. 

Още тогава БСП обяви, че ще внесе законопроект за отмяна на това решение. 

Днес парламентът по предложение на левицата го гласува, а зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви от трибуната, че управляващите ще го подкрепят. 

Цветанов подчерта, че сега, преди и в бъдеще съдът ще бъде този, който ще решава дали някой трябва да бъде оставен на свобода. „По тази тема не трябва да има спекулации, а трябва да търсим най-доброто и прагматичното за обществото. Всички ние знаем как се стигна до изменението в НПК и тази норма, която в момента обсъждаме. Не трябва по тази тема да имаме различие“, заяви Цветанов.

Така възможността осъдените сами да преценяват дали е настъпил моментът за предсрочно освобождаване за тежко престъпление отпадна, както и това да бъде прерогатив на органите, които изпълняват наказанието. „За“ промените в Наказателния кодекс на първо четене гласуваха 155 народни представители, „против“ – 0 и „въздържали се“ - 5, с което те бяха приети.

Депутатите гласуваха и още две поправки в Наказателния кодекс, предложени от Министерски съвет: Делата за корупция да бъдат преместени в специализирания съд. Въвежда се разпоредително заседание, в което ще се решават окончателно въпросите при допуснати процесуални нарушения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

1

Denis Rizanov

30.06 2017 в 11:38

Тези стават жалки.
Довчера "г-жа Лъжа", "комунисти от миналота"... днес ги подкрепят!?
Интересно ми е дали най-новата курва на боци - онзи дето пишеше книги срещу него е гласувал за поправката на Корнелия?
Къде можем да се осведомим как са гласували "курвите на бойко"?

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews