Политиците, ВСС и Гешев - битката навлиза в решителна фаза

OFFNews 12 юни 2023 в 06:47 2517 5

Иван Гешев

Снимка БГНЕС/архив

На предишното заседание на ВСС на 8 юни бе обсъждано емоционалното състояние на Иван Гешев

Решителна седмица започва днес за главния прокурор Иван Гешев. ВСС продължава процедурата по предсрочното му освобождаване, обвинител № 1 иска да бъде изслушан от народното събрание, предстои му да говори пред комисията ЛИБЕ в европарламента, както и заявено обръщение към народа по БНТ в четвъртък. 

Висшият съдебен съвет продължава днес дебатите по искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. ВСС ще гледа искането, внесено от четирима членове, по повод изказването на главния прокурор, в което нарича депутатите "политически боклук" и и така уронва престижа на съдебната власт.

На 8 юни ВСС заседава 14 часа, в голяма част от които установява емоционалното състояние на Иван Гешев след получаването на заплашително по думите писмо при завръщането му от САЩ и преди изявлението му на 15 май. Днес се очаква да бъде изслушан и заместник-главният прокурор Даниела Машева.   

Обвинител номер 1 поиска и изслушване при закрити врата в парламента и председателят на Народното събрание трябва да вземе решение дали да го допусне тази седмица. 

Междувременно Гешев пусна вчера обръщение към членовете на ВСС, което завършва с думите: " Аз вярвам, че трябва да бъдем пазители на закона, а не на пепелта му. Вярвам, че ако се наведем сега, повече няма да можем да се изправим!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

5

6екеr4о

12.06 2023 в 14:43

Много по-важно от смяната на Каскета Му е как ще бъде реформирана системата, нали никой не вярва, че ако кака Сийка я направят гл. прокурор!?

Имаше един адвокат със съмнителна слава, Царство му Небесно, няма да споменавам името му, който просветляваше широката публика как много лесно може да бъде коренно променена работата на прокуратурата: просто трябва да се отмени една алинея в Закона за съдебната власт.

Направих си труда да я намеря, това е ал. 2, от чл. 139, която гласи:
"Главният прокурор и неговите заместници, на които са възложени съответни правомощия по реда на ал. 1, могат писмено да отменят или изменят прокурорски актове, освен ако са били предмет на съдебен контрол".

Главният може да си упражнява "надзор за законност", но да бъде така добър да не си вре носа в конкретните дела!

Да сте чули някой от многобройните ни политици да говори за това!?!

12073

4

Панелен земеделец

12.06 2023 в 09:41

Напоследък всяка седмица - дето я живеем в територията - е решителна. Но днес "Решителна седмица започва..." с гостуване на топ-икономиста/престъпник Горанов в сутр.блок на Националната Канализация. Обясняваше за "парите на държавата".
Всичко е завладяно тук, защото от 1978 насам отново чакаме да дойде някой да ни освободи. Но и Хан Соло, Гандалф и Тронсформърите няма да ни помогнат - докато обсъждаме с ракия на масата, а режем гумите на съседа, понеже ни паркирал на мястото.

22548

3

dolivo

12.06 2023 в 09:24

за стабилност купчината боклук се започва да се изрива отнякъде

откъм Борисов по трудно явно

затова откъм Гешеф

отнякъде трябва да се работи

стагнацията не е ли най големия враг?

318

1

Valioka

12.06 2023 в 07:45

Или с други думи, викам аз - стига сте стояли наведени, време е да се изправите...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки