Полицаи подкрепиха магистратите за съдебната реформа

OFFNews 14 декември 2015 в 22:02 4683 6

Снимка от протестите срещу орязването на съдебната реформа

Най-големият полицейски синдикат в България обяви, че подкрепя магистратите в исканията им за съдебна реформа.

От Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) изпратиха отворено писмо, в което обявиха позицията си. 

Служителите в МВР заявяват, че напълно подкрепят исканията на магистратите за реформа, която да "донесе широко подкрепени и дългоочаквани промени".

"Вашите проблеми са и наши. Защото и ние не желаем да сме жертва на лошо управление, нарицателно за корупция и силна политизация. Заставаме до Вас, защото желаем реформата да се случи, но няма да се съгласим тя да бъде "на парче", импровизирана от недоказани експерти, градена на рестрикции и неотчитаща нуждите на гражданите", посочват от полицейския синдикат.

Днес магистрати се събраха на символичен протест пред Съдебната палата - в подкрепа на провеждането на "действителна съдебна реформа".

Недоволни граждани пък изразиха за поредна вечер подкрепата си към подалия оставка правосъден министър Христо Иванов и неговата идея за реформа.

Ето какво пишат от полицейския синдикат:

"Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) следи с огромно безпокойство случващото се в съдебната система. Ние, като служители на МВР, гарантиращи обществения ред, не можем да вземем участие в политически дебат по въпроси, свързани със съдебната власт.

Но Синдикалната федерация на служителите в МВР през последните години работи упорито за реформа в МВР и сектор "Сигурност", която да е дългосрочна, устойчива и да се реализира с участието на граждански и професионални организации.

Затова напълно споделяме Вашите справедливи очаквания за реформа, която да донесе широко подкрепени и дългоочаквани промени по отношение спиране на скандални назначения, извършване на проверки при съмнения за лошо управление и корупция, ограничаване прояви на поведение на магистрати, повдигащо етични въпроси, отговорност и отчетност пред обществото, даване на реален шанс на почтените и действително независими съдии и най-вече за независими от политически вмешателства съд и прокуратура.

Уверени сме, че желаете да продължите да работите за постигане на по-добро, независимо и безпристрастно правосъдие.

Както в предишни наши писма за подкрепа, когато се твърдеше, че "при местене на гробища" не може да се разчита на помощ отвътре, ние заставаме до Вас! Заставаме, защото Вашите проблеми са и наши. Защото и ние не желаем да сме жертва на лошо управление, нарицателно за корупция и силна политизация. Заставаме до Вас, защото желаем реформата да се случи, но няма да се съгласим тя да бъде "на парче", импровизирана от недоказани експерти, градена на рестрикции и неотчитаща нуждите на гражданите.

В рамките на дадените ни от Закон правомощия като синдикална организация и строго в съответствие с неговите разпоредби, водени от искреното ни желание да не се допуска политизиране на тези важни въпроси и подчертавайки нежеланието си нашите действия да се коментират като политически, защото те са израз на наша последователна и принципно защитена във времето практика, заявяваме:

СФСМВР ВИ ПОДКРЕПЯ!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews