Пилот и IT специалист са сред арестуваните за порно с деца между 2 г. и 10 г.

Децата са от бившите съветски републики, Тайланд, Виетнам и Филипините. Проверява се дали няма и българчета

OFFNews 18 ноември 2022 в 12:55 6827 3

Сарафов

Снимка БГНЕС

Борислав Сарафов

При акцията срещу разпространението на детско порно, която се провежда в цялата страна, са задържани 13 души, сред които пилот от гражданската авиация от популярна нискобюджетна авиокомпания, IT специалисти, мотокарист, общ работник, шлосер, собственик на спортен магазин, автомонтьор, оценител на недвижими имоти и др. Петима са задържани в София, другите във Варна, Девня, Хасково, Елин Пелин, Перник.

Това съобщи зам. главният прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който даде подробности за мащабната операция, разпоредена от главния прокурор Иван Гешев. Сарафов уточни, че не става дума за организирана престъпна група, а за отделни хора, които не се познават помежду си. 

Повечето от задържаните са на възраст 30-40 г., но има и 60-годишен. Половината от тях са семейни, имат добри доходи и професии, както и деца. На всички тях ще бъдат повдигнати обвинения.

"Част от тях са склонни от виртуалния да минат в реалния свят. Санкцията за това престъпление е до 6 г. затвор. Дали тази санкция е достатъчна може да прецени всеки от вас. Тези хора трябва да бъдат игнорирани от обществото", бе категоричен Сарафов. 

Намерени са видеоматериали и снимки с брутални сцени на сексуално насилие. На кадрите са деца на видима възраст между 2 г. и 10 г. Децата са предимно от бившите съветски републики или Далечния изток: Тайланд, Виетнам, Филипините, Индонезия, обяви Сарафов като уточни, че към момента се проверява дали сред материалите има и с българчета. Сцените са снимани там, откъдето са децата.

"Човешкото съзнание не може да възприеме подобни сцени", допълни Сарафов.

Установено, е че две от лицата са споделяли активно файлове с детска порнография в близост до дом за деца, лишени от родителски грижи, обяви Светослав Василев, завеждащ отдел "Киберпрестъпления" в НСлС.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева отбеляза, че "законодателство е остаряло и ние разполагаме с неадекватни наказания и за съжаление този случай е точно такъв".

"Доста често тези присъди преминават в условни и тези хора отново са сред нас. Смятате ли всички вие, като майки и бащи, че тези наказания са адекватни за тези гадни действия спрямо нашето най-ценно нещо в живота ни - нашите деца", запита Милева.

Тя даде и конкретни примери. В един от случаите е установено, че нидерландски гражданин е разпространявал видео, на което момче на видима възраст между 10 и 12 г. прави секс с момиче на възраст между 6 и 8 г. В друг случай, свързан с мъж на 37 г., е установено, че той разпространява порнографски материал, на който се вижда как възрастен мъж осъществява сексуално насилие над малко момиченце. В третия случай 26-годишен софиянец разпространил стотици снимки и видеа със сексуално насилие над деца от 1 месец до 2 години.

"Родители, информирайте се къде са вашите деца, бъдете бдителни, когато те сърфират в интернет. За съжаление, педофилите са доста изобретателни и могат много лесно да се възползват от чистата детска душа и да ги превърнат в обект на тяхното престъпно сексуално съзнание", призова Милева. 

Борислав Сарафов отбеляза още, че акцията на територията на цялата страна продължава. В нея участват над 30 следователи от НСлС, над 30 служители на ГДБОП и над 60 жандармеристи", съобщи още Борислав Сарафов. И се закани: "Никой да не си мисли, че е анонимен!" 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

3

Constanza

18.11 2022 в 21:51

Направо виждам едни нови, по-сериозни наказания за подобни дейности как се гласуват за десет минути в Парламента, без нито един глас против или въздържал се.

14469

2

случайно прочетох

18.11 2022 в 15:32

Не мога да разбера педофилията на какво се дължи и дали е болестно състояние, но смятам, че трябва да има по-сериозни санкции за разпространението на видеа с подобно съдържание.

14048

1

voododoll

18.11 2022 в 13:57

Върнете смъртната присъда за такива изверги. Или поне ги кастрирайте принудително!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки