Парите за храна на правосъдното министерство са отивали почти напълно за затворите

OFFNews 27 юни 2023 в 15:31 2482 0

затвор

Снимка Архив

Софийският затвор.

Разходите за храна по бюджета на правосъдното министерство са направени основно от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) през 2014 г. и 2015 г. Това се разбира от извлечение на одит на Сметната палата, който е бил пратен на прокуратурата. Решението за изваждането му на бял свят на този и още няколко други одита е взето от ръководството на палата след получено уведомление от прокуратурата през март 2023 г., че конкретните производства са приключили с отказ от образуване или с постановление за прекратяване на досъдебно производство. 

При одита на Министерството на правосъдието е констатиран съществен проблем при организацията за възлагане на обществени поръчки и изпълнението на сключени договори за доставка на хранителни продукти за нуждите на териториалните поделения на ГДИН, с което е създаден риск от незаконосъобразно разходване на публични средства, заключават от Сметната палата.

Ръководството на главната дирекция е уверило одитната институция, че ще подобрят вътрешната организация, за да се осигури законосъобразност на процесите.

Констатациите

От одита се разбира, че става дума за проверка за 2014 г. и 2015 г. За първата година ГДИН е направила разходи за храна от 11 044 491 лв., което е 100% от отпуснатите на дирекцията пари. През другата година нещата не са много по-различни - изразходвани са 99,9 на сто от сумата. 

Заради системно неспазване на договорите са прекратени контрактите с няколко фирми при проверката на 34 договора за доставка на хранителни продукти. Данните за сроковете на действието им дават основание за съществен проблем при възлагането на обществените поръчки за тяхното обезпечаване, както и при тяхното изпълнение.

"През одитирания период са стартирани процедури за доставка на хранителни продукти по ЗОП (отм.), които не са финализирани с избор на изпълнител, което създава риск от незаконосъобразност при извършване на разходите", заключават от Сметната палата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика