Осем прокурори се състезават за 4 места във ВСС. Един от тях е европейски обвинител

Даниела Добрева 03 май 2022 в 15:05 1535 0

Прокурорите, които ще се борят за място във Висшия съдебен съвет, станаха осем в последния ден за предложения. Любопитен елемент от надпреварата е, че сред тях има наш представител в Европейската прокуратура - Станислав Стайков.

Той ще се състезава за член на ВСС с Димитринка Шкодрова-Георгиева, зам.-главния прокурор Красимира Филипова, Николай Любенов от ВКП, шефовете на апелативната прокуратура във Варна Владимир Чавдаров, на ОП-Плевен Владимир Николов, на РП-Сливница Пламен Петков и Добринка Калчева от АП-Пловдив.

Стайков и Димитринка Шкодрова-Георгиева са били номинирани днес.

Станислав Стайков е бил предложен от свои колеги от Върховната административна прокуратура, АП-София, СГП, СРП, окръжните прокуратури в Хасково и Благоевград и от делегирани европрокурори.

Последната двойкаще двама прокурори бяха номинирани за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес – последният ден, в който могат да бъдат правени предложения. Те са Станислав Стойков, който в момента е европейски делегиран прокурор, а иначе е обвинител от Софийската градска прокуратура (СГП) и зам.-шефката на окръжната прокуратура в Ямбол Димитринка Шкодрова-Георгиева. Така до момента осем обвинители са номинирани за четири места от прокурорската квота във ВСС.

Той има 17 г. стаж като прокурор. "Станислав Стойков се е доказал като професионалист в работата си. Неговите професионални интереси надхвърлят чисто прокурорската работа и достигат области като законодателство (на ниво актове на ЕС) и междуинституционални отношения", пише в мотивите.

Според номиниралите го той ще допринесе за изграждане на една нова визия за дейността на съдебната власт, а приносът му като член на ВСС ще е от полза не само за подобряване качеството на работа на магистратите, но и за изграждане на един изцяло нов и модерен имидж на съдебната система.

Димитринка Шкодрова-Георгиева пък е номинирана от прокурори от районната и окръжната прокуратура в Ямбол.

В мотивите за издигането й пише, че е "компетентен и подготвен магистрат с много добри познания в областта на нормативната уредба на Република България и правото на Европейския съюз, с отлична обща и правна култура". 

Кандидатите са съдийската квота във ВСС са 15, а следователите трима. Гласуването ще е през юни.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!