Окончателно: ВКС даде условни присъди за смъртта на 4-ма работници при рухването на хотел 'Вероника'

OFFNews 23 юни 2023 в 16:14 2399 0

хотел

Снимка Архив

Мястото на рухналия хотел.

Върховният касационен съд постанови окончателно условни присъди за надзорниците Валентин Пенчев и Виолета Донева за смъртта на 4-има работници при рухването на хотел "Вероника" в комплекса "Слънчев ден".

11-етажната сграда се срути на 8 април 2015 г. На място загинаха Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов, които къртели носещите колони и рязали арматурите.

Валентин Пенчев е виновен за немарливо отношение при контрола на ремонта на апартаментите в хотела и е причинил смъртта на четиримата работници по непредпазливост. ВКС го осъжда на 2 г. условно с 3 г. изпитателен срок.

Същото наказание получава и Виолета Донева по същите причини. 

Двамата трябва да платят и по 25 000 лв. кръвнина на роднините на всеки от загиналите.

През 2018 г. Варненският окръжен съд присъди 3 г. затвор за един от обвинените за рухването на хотела, а друг получи условна присъда. Петима пък бяха оправдани. 

Подсъдими бяха 7 служители на 3 строителни фирми. Те бяха обвинени за неадекватен надзор, неспазване на безопасни условия на труд и че не са предотвратили ръчното подсичане на носещите колони.

Ефективната присъда бе за Георги Георгиев, управител на дружеството "Дигинг" ЕООД, наето за разрушаването на хотела, което е минималният срок, предвиден в Наказателния кодекс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!