КС ще се занимае с правилото технически преглед само след платени пътни такси

OFFNews 10 януари 2023 в 15:37 1456 1

технически преглед

Снимка Архив

Първо плащаш таксите, после минаваш на преглед.

Конституционният съд допусна за разглеждане делото срещу правилото редовен технически преглед само след платени такси, предвидено в Закона за пътищата. Въпросното правило бе оспорено от обществения защитник Диана Ковачева.

Плащането на таксите се удостоверява с проверка чрез автоматизиран обмен на информация между информационната система за електронно регистриране на извършените периодични прегледи на пътни превозни средства, поддържани от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и електронната система за събиране на пътни такси, гласи разпоредбата.

Според омбудсмана обаче това ограничава правата на граждани за свободно придвижване в страната и правото за напускане на нейните предели, както и конституционни принципи като този на правовата държава. Ковачева подчертава, че въведената със Закона за пътищата смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства и такси, на база време и на база изминато разстояние, се отнася само и единствено за преминаване по платената пътна мрежа, т.е. извън нейния обхват те не се изискват. Освен това е напълно възможно на собственик на МПС никога да не му е необходима винетка, но ще е принуден да я купи, за да мине на преглед.

КС конституира като заинтересувани институции по делото парламента, президента, МС, регионалния министър, вътрешния и транспортния министър, ВКС, ВАС, АПИ, Висшия адвокатски съвет, които в 30-дневен срок трябва да представят становища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика