КС ще гледа само част от възраженията на президента за концесията на терминал 'Росенец'

OFFNews 10 октомври 2023 в 16:14 1044 2

Радев

Снимка БГНЕС

Румен Радев

Конституционният съд допусна за разглеждане само част от възраженията срещу прекратяването на концесията на терминал "Росенец".

Днес КС допусна за разглеждане по същество искането на президента Румен Радев за установяване на противоконституционност на параграф 2, ал. 1 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, съобщават от съда.

Текстът гласи, че "възложените концесии по Закона за концесиите до влизането в сила на този закон за осъществяване на дейности в стратегически обекти от значение за националната сигурност, засягащи нефт и продукти от нефтен произход, произведени от суров нефт, с произход Русия или изнесени от Русия, на лица, попадащи в обхвата на член 5к от Регламент (ЕС) № 833/2014 относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна (OB, L 229/1 от 31 юли 2014 г.) с неговите последващи изменения, се прекратяват в едноседмичен срок."

В него се уточнява, че в двуседмичен срок от отнемането на концесията транспортното министерство поема оперативното управление на съоръженията, както и че дейностите, възложени с концесионния договор, се запазват и се осъществяват от държавата, като за достъпа се събират такси, определени с акт на Министерския съвет, и се гарантира достъпът до стратегическите обекти с оглед обезпечаване на дейността на лицата, опериращи в тях.

КС обаче отхвърля искането на Радев за установяване на противоконституционност на параграф 2, ал. 2 и параграф 3 от Преходните и заключителните разпоредби на закона и прекратява конституционното производство в тази му част.

Определението е прието единодушно.

През юли ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС гласуваха в парламента промени, с които дадоха възможност на държавата да прекрати концесията на нефтеното пристанище "Росенец" в едноседмичен срок и без разрешение от Европейския съюз. След отнемането на концесията оперативният контрол върху пристанището бе поет от министерството на транспорта.

Мотивът бе, че от там минава контрабанден канал и се разтоварва петрол в противовес на европейските ограничения. "Лукойл Нефтофим Бургас" отхвърли обвиненията.

Румен Радев смята, че промените в закона са неясни - в тях е предвидено прекратяване на концесиите в едноседмичен срок, но не е посочено от кой начален момент тече той. Освен това Румен Радев възрази и срещу начина, по който бяха гласувани измененията. Според правилника на парламента две четения в един ден са допустими, само ако няма предложения за изменение или допълнение на законопроекта, а случаят не е такъв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

10.10 2023 в 17:18

Лwотчикът прави всичко, за да спъва отърваването ни от токсичната зависимост от Матушката му.

2550

1

alfakentavur

10.10 2023 в 16:47

А кога КС ще разгледа, че президентът е национален предател и защитава антиевропейските интереси на чужда държава като зениците на свитите си селски очички.
 
X

Да помогнем на украинските деца!