КОНПИ загуби окончателно дело за 2 млн. лв. срещу бивш шеф на ВМА

OFFNews 27 ноември 2023 в 14:02 2526 0

Тонев

Снимка Архив

Стоян Тонев

Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) загуби окончателно дело за 2 млн. лв., заведено преди 7 г. срещу покойния вече бивш шеф на Военномедицинската академия (ВМА) ген. Стоян Тонев, съобщи "Лекс".

По-късно искът бе насочен срещу съпругата му Величка и децата им.

Делото за конфискация започна, след като през 2017 г. военната прокуратура прати на съд ген. Тонев и бившата ръководителка на Клиниката по дерматология във ВМА проф. Мирослава Кадурина за безстопанственост и неизгодни сделки.

КОНПИ пък започна проверка за имуществото на ген. Тонев в периода от 2005 г. до 2015 г. и установи несъответствие между приходи и разходи за над 1,2 млн. лв. През 2017 г. комисията внесе в Софийския градски съд искане за отнемане на имущество за близо 2 млн. лв. от Тонев. Сред имуществото на фамилията, което комисията искаше да бъде отнето, бяха дружествени дялове, апартамент в столичния район "Оборище", гараж, фолксаген, имоти в село Грашево край Велинград и край язовир "Батак", пари от продажба на имоти и др.

Но и градският, и апелативният съд отхвърлиха изцяло исковете на КПКОНПИ срещу Тонев и наследниците му. Софийският апелативен съд се довери на заключенията на тройна оценителна и на една икономическа експертиза. От тях става ясно, че приходите на Тонев и съпругата му в проверявания период са били за над 3,2 млн. лв., при разходи за 2,6 млн. лв. Комисията оспори решението и пред Върховния касационен съд, но той отказа касационно обжалване и сложи точка на спора.

Стоян Тонев бе и депутат от ГЕРБ, но подаде оставка, когато започна разследването срещу него. Той бе обвинен, че е ощетил ВМА с над 16 млн. лв. от неизгодни договори. След смъртта му наказателното дело в съда продължи срещу проф. Кадурина, която бе обвинена, че е използвала поста си във ВМА, за да предоставя и отдава под наем медицински апарати на ръководената от нея частна фирма "Дерма прим". Кадурина бе оправдана на две инстанции, очаква се окончателно решение на ВКС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика