# КОЙ посрещна Цацаров (снимки)

Организатор на акцията е "Протестна мрежа"

OFFNews 24 юни 2015 в 15:25 6450 2

"Помните ли 14 юни 2013 г. #КОЙ" - плакати с този текст посрещнаха главния прокурор Сотир Цацаров в Съдебната палата днес. 

В Тържествената зала се проведе национална конференция на Асоциацията на прокурорите, а темата бе:  "Прокурорите в съдебната власт". Освен Сотир Цацаров, на нея присъстваха и правосъдният министър Христо Иванов, за да представи основните принципи и идеи за съдебната реформа, както и бившият служебен премиер Георги Близнашки.

По програма Цацаров трябваше да изнесе приветствие. В момента, в който главният прокурор започна речта си, няколко души в залата се изправиха и опънаха въпросните жълти плакати с текст: "Помните ли 14 юни 2013 г. #КОЙ".  

В този момент Цацаров прекъсна речта си и се обърна към активистите от "Протестна мрежа" с молба да свалят плакатите, не за друго, а просто, за да се виждат лицата им и за да се гледат "очи в очи". 

                        

Служителите от съдебната охрана се намесиха и се опитаха да изгонят хората, развяващи лозунгите.

Цацаров обаче призова никой да не се намесва, тъй като хората не правят нищо нередно, единственото, за което помоли е тишина. 

На плакатите имаше изписани и няколко въпроса, които обаче вместо с въпросителен завършват с удивителен знак. Един от тях е: #КОЙ все още не иска реформа на съдебната система и разследване на КТБ! Друг пък гласи: #КОЙ все още прокужда децата ни в чужбина, за да няма отпор!"

                               

Най-отдолу с потъмнени букви има призив: "Не се отказвайте, не се страхувайте и ще успеем!"

Сотир Цацаров припомни хронологията по изготвянето и приемането на документите, свързани със съдебната реформа – стратегията, трите проекта за промени на Закона за съдебната власт (ЗСВ) и проекта за изменения на Конституцията. Главният прокурор обеща, че становището на прокуратурата ще бъде обявено за първи път на 30 юни - денят, в който правната комисия на Народното събрание ще обсъжда предложенията за промяна на Конституцията.

Правосъдният министър Христо Иванов пък обясни, че проектът за промени на ЗСВ се обсъжда с всички съдии по апелативни райони. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки