Калин Калпакчиев иска Цачева да инициира проверка срещу главния прокурор

OFFNews 16 май 2017 в 10:20 5281 22

Калин Калпакчиев иска Цачева да инициира проверка срещу главния прокурор

Калин Калпакчиев иска правосъдният министър Цецка Цачева да инициира проверка срещу главния прокурор Сотир Цацаров във връзка със скандала "ЦУМгейт".

Скандалът се разрази, след като бизнесменът Сашо Дончев огласи, че се е срещнал с главния прокурор Сотир Цацаров в кабинета на бизнесмена и член на ръководството на БСП Георги Гергов в сградата на ЦУМ. Като реакция съдии поискаха оставката на главния прокурор и изпратиха писмо до Европейската комисия, а ВСС отказа да направи проверка на неофициалната среща.

„Основната ми цел е по професионален начин с аргументите на правото да изложа систематично това, което е видимо от случилото се. В писмото обяснявам, че известните до момента факти показват, че главният прокурор се е срещнал извън протокола с бизнесмен, спрямо дейността на когото в момента се извършват проверки”, обясни за Нова тв Калин Калпакчиев, член на ВСС.

„Никой не може да очаква, че при тези проверки Цацаров ще бъде независим и безпристрастен. Това е впечатлението, което се създава и то е основателно”, каза той.

„Идеята да се използват докрай всички възможни легитимни инструменти, за да видим дали България е правова държава”, допълни Калпакчиев.

Според него, ако правосъдният министър откаже да направи проверка, трябва да се аргументира. "Това не е прецедент, законът е предвидил правомощия на министъра, когато съдебната власт откаже да спази закона, както в случая ВСС”, заяви Калин Калпакчиев.

„Когато има основателни съмнения, че главният прокурор е зависим, това срива авторитета на цялата прокуратура”, на мнение е той.

Представляващият ВСС Димитър Узунов, сочен още и като "човекът на Борисов" в съвета, е сред тези, които смята, че Цацаров не трябва да бъде проверяван. 

„От изявленията на Гергов и Дончев не се установява главният прокурор да се е подал на натиск или преки или косвени влияния, които да създадат съмнения за неговата безпристрастност. Сотир Цацаров е отказал такова влияние и според мен не е нарушил принципа на независимост”, заяви Узунов.

От друга страна, Дончев и Гергов не са криминално проявени лица, обвиняеми или подсъдими. Следователно среща с такива лица не нарушава етичните стандарти на поведение”, каза още той.

„В нито едно от посочените от Калпакчиев наказателни производства и Дончев, и Гергов не са привлечени като обвиняеми и не са подсъдими. Следователно налаганата от него теза, че Сотир Цацаров се е срещал с такива лица се опровергава”, категоричен бе Узунов.

Той поясни, че на пленума на 27 април главният прокурор е отговорил на всички въпроси, които са му били поставени. Просто не е пожелал да отговаря на Лозан Панов. По думите на Димитър Узунов на практика Сотир Цацаров е получил вот на доверие.

„Целта на всичко това е главният прокурор да бъде унижен, дискредитиран и неговият авторитет да бъде подкопан. Изконната мечта на Лозан Панов, Калин Калпакчиев, Христо Иванов и всички останали е отстраняването на Сотир Цацаров. С тази цел беше създадена „Да, България” от бившия правосъден министър – за да се бори с главния прокурор”, каза Узунов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

23

Denis Rizanov

17.05 2017 в 17:49

ogi.1, агнешка кратуно одрана, ще ти го напиша бавно още веднъж: точно този калпакчиев ОПРАВДА придворните шутове на Гоце! И получи като награда "растеж" в кариета.
Колкото и да блеете, че сте борци, сте само едни подлоги на олигархични интереси. Второ качество комунделски издънки, които за нищо не стават, въпреки партийната принадлежност на семействата ви!

11582

22

ogi.1

16.05 2017 в 20:14

Колкото повече се пише срещу правосъдната мафия, толкова повече се засилва реакцията на комунистическите тролове.

42249

21

Denis Rizanov

16.05 2017 в 19:04

Ето, потвърждавате думите ми.
Досущ като наетите от волен коври! Разликата между вас е никаква. биологичен донор. различавате се само по кръвната група и резус фактора.
коври на волен, прокопиевски подлоги... нула разлика. Едните във властта, а другите покорно си траят.
Що не протестираш бе шмайло двецевен? Харесва ли ти да те "шиба през гащите" бойчето за трети път?
:)

и камерата! камерата тичай да включваш!
:)

7568

20

Tabadatko

16.05 2017 в 18:02

Вярно е, че се показват понякога. Ето един пример - https://www.vbox7.com/play:2be705cfd2. А "Стефан Петров" е доста убедително. Сякаш, че наистина така се казва.

7568

18

Tabadatko

16.05 2017 в 14:58

Денис, Денис. Просто си вземи рублите. Знам, че сте един профил ти, Балкански и другите. Просто идете и се скрийте. Само едно ме интересува от теб вече - кой си точно от тия на снимката - https://clubz.bg/53275-momcheta_s_maski_i_agneshki_glavichki_pred_vss_snimki

Иначе ето ти обяснението за първите осъдителни присъди - http://legalworld.bg/28067.provalyt-na-znakovite-dela-loshata-i-dobrata-novina-*.html

ИСКАМ ДА ГО КАЖА ТУК И СЕГА. В БЪЛГАРИЯ ИМА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И ТЕ СЕ КРИЯТ ЗАД АНОНИМНИ ПРОФИЛИ ТУК И В ДРУГИ ОНЛАЙН ИЗДАНИЯ. АКО НЯКОЙ ПОЗНАВА ТАКЪВ ЧОВЕК, ДА МУ КАЖЕ, ЧЕ ТОВА, КОЕТО ВЪРШИ Е МНОГО НЕПРИЯТНО ЗА ПРИРОДАТА! :)

42249

17

Denis Rizanov

16.05 2017 в 14:12

ти си същата смрад като наетите от волен коври. само че се имаш за по-умен незнайно защо. разликата между вас е никаква. биологичен донор. различавате се само по кръвната група и резус фактора.
коври на волен, прокопиевски подлоги... нула разлика. Едните във властта, а другите покорно си траят.
Що не протестираш бе шмайло двецевен? Харесва ли ти да те "шиба през гащите" бойчето за трети път?
:)

42249

16

Denis Rizanov

16.05 2017 в 14:09

Надявам се чичовците ти да са ти показали колко широко трябва да си отваряш устата.

42249

15

Denis Rizanov

16.05 2017 в 14:08

:)))

ЯДАХА викаш... гладни като тебе. чеки - джия.
с маска. Айде бегай да сЪ млатиш с атакиШчитата.
екскремент засъхнал.
 
X

Да помогнем на украинските деца!