Градският прокурор нареди проверка на обвинителя по 'Барселонагейт' за работа в събота

OFFNews 27 юни 2023 в 10:29 1624 0

Кирилова

Снимка Архив

Илиана Кирилова

Градският прокурор на София Илиана Кирилова е разпоредила проверка на наблюдаващия обвинител по делото "Барселонагейт", защото е наредил на подчинените си да работят в събота (3 юни) през главата й.

"Градският прокурор е издал заповед за извършване на проверка по административна преписка. Повод за проверката е устното разпореждане на наблюдаващия прокурор по делото "Барселонагейт: за полагането на извънреден труд на 03.06.2023 г. от служители на СГП, без разпореждането и знанието на административния ръководител", гласи съобщението на СГП.

И допълват, че проверката ще уточнява дали има предпоставки за търсене на дисциплинарна отговорност по реда на Закона за съдебната власт.

"Съществуват разумния основания да се смята, че по този начин е допуснато нарушение на трудовото законодателство. В настоящия случай е следвало административният ръководител да бъде уведомен, за да се изготвят заповеди за полагане на извънреден труд и по този начин да бъдат защитени правата на служителите", обясняват още от прокуратурата.

Предмет на проверката не е какви действия по разследването са извършени, кога и защо, тъй като това е единствено и само от компетентността на наблюдаващия прокурор.

Проверката е възложена на основание Методически насоки за работа на административните ръководители на прокуратури при упражняване на правомощия по дисциплинарна отговорност, издадени от ВСС, се казва още в съобщението на СГП.

По това дело отстраненият главен прокурор Иван Гешев поиска имунитета на бившия премиер и настоящ депутат от ГЕРБ Бойко Борисов, което той отказа да стори. В парламента бе създадена временна комисия, която трябва да се произнесе по искането. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!