Гешев се убеди по твърдия начин, че политическата подкрепа има цена (Какво се случи дотук)

Служебният правосъден министър Крум Зарков обяви, че главният прокурор може да попадне под ударите на закона за престъпления

Даниела Добрева 16 май 2023 в 14:00 5533 3

Гешев

Снимка БГНЕС

Гешев демонстративно скъса оставката си.

Мазните борби около оставката на главния прокурор Иван Гешев показаха колко "независима" е съдебна власт в България. Показаха и какво се има предвид под съдебна реформа - засега тя се изчерпва само с това да ритнем столчето под Гешев. За останалото ще мислим, когато му дойде времето и когато има стабилен парламент. 

Обвинител №1 е на път да оглави класацията по искания да бъде отстранен. Сегашното на шестимата от Прокурорската колегия е трето поред. Висшият съдебен съвет го спаси на два пъти след искането на двама правосъдни министри Янаки Стоилов и Надежда Йорданова. Предстои да видим как ще се развият нещата при третата процедура, но каквото и да се случи, едно е ясно - съдебната система ще продължи да правораздава по същия начин, ако реформата в нея продължава да е като танц на плажа в голо състояние (по цветистото определение на бившия вицепремиер Даниел Вълчев). 

Порочното зачатие

Изборът на Гешев за главен прокурор не мина леко. През есента на 2019 г. Висшият съдебен съвет на два пъти гласува той да стане ръководител на държавното обвинение. И двата пъти 20 от членовете на съвета го подкрепиха, 4-ма бяха против. При първия път президентът Румен Радев отказа да подпише указа и върна избора на ВСС. След второто гласуване в съвета държавният глава вече нямаше избор, освен да спази Конституцията и да подпише указа за назначаването на Иван Гешев.

Съдебният съвет не се впечатли от факта, че Гешев се състезаваше сам със себе си, защото втора кандидатура просто липсваше. Предложен бе единодушно от цялата Прокурорска колегия във ВСС. Организирана бе безпрецедентна кампания в негова подкрепа с писани под индиго декларации от прокурори в цялата страна, ДАНС и други държавни институции.

Призивът на тогавашния председател на Върховния касационен съд Лозан Панов за започване на нова процедура не срещна разбиране. Правосъдният министър по онова време Данаил Кирилов (ГЕРБ), който по право председателства ВСС, каза, че нова процедура може да се започне само след повторно негативно гласуване.

"Повторно означава същото предложение, не различно предложение... Повторно в случая на конституционната разпоредба означава и защита на кандидата", изтъкна Кирилов.

Последвалото гласуване, при което срещу него се обявиха четирима - Лозан Панов, Красимир Шекерджиев, Олга Керелска и Атанаска Дишева, а Цветинка Пашкунова отсъстваше, просто потвърди резултата от първия вот и Иван Гешев стана главен прокурор.

Всичко това се случваше на фона на небивали протести и засилена полицейска охрана пред сградата на ВСС. 

Самият Гешев определи критиките към него като хибридна война, предшествана от компромати. 

Нещо се случи

Политиката обаче изигра гаден номер на главния прокурор. Той пропусна да отчете дребния факт, че същите хора, с които застана начело на прокуратурата, могат да го свалят много бързо, ако вече им се стори ненужен. Нещо, което се случи. Изглежда ГЕРБ и ДПС го жертваха в опит да бъде съставено най-сетне редовно правителство, а досегашните му верни пажове от прокуратурата провидяха вредното му влияние върху институцията. Така на практика двете формации се опитаха да тушират част от противоречията си с "Продължаваме промяната" и "Демократична България". И всичко това зад гърба му, докато беше на посещение в САЩ.

Както обикновено, Гешев се опита да се изкара мъченик в името на върховенството на закона, но този път от мръсния заговор срещу него изплуваха определени личности и той доби политически характер, какъвто впрочем винаги е бил самият избор на главния прокурор. Под прицела му попадна лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, по чието време Гешев оглави държавното обвинение. 

Онова, което разбра публиката е, че прокуратурата работи под диктовката на Godfather с есемеси, завоалирани предложения, на които липсва възможност за отказ, натиск, дългосрочна "командировка" зад граница, за да ти запушат устата, и "лирични отклонения". В опит да се спаси, обвинител №1 разбърка казана с мръсното пране и разказа, че миналия понеделник сутринта негов приятел от провинцията, близък до ГЕРБ, му позвънил и му казал, че "лицето Бойко Методиев Борисов му се е обадило и е попитало къде е семейството на главния прокурор".

Тази практика очевидно не е от днес, тя е маниер на управление, и сегашните тъжби на Гешев само потвърждават онова, което всички знаем отдавна, а политиците използват спорадично, когато им отърва. 

Още по-показателно е изплуването на скандала "Барселонагейт", за който досега прокуратурата предпочита да си мълчи, ограничавайки съобщенията до това, че е поискана информация от испанските органи. Гешев сам отвори дума за къщата, която се свързва с Борисов, но отново се опитва да се дистанцира с обяснението, че дал нареждане прокурорът да си свърши работата. Той самият нямало да се бърка. Докато скандалът отшуми, естествено.

Подобно поведение на администратор, от когото нищо не зависи, Иван Гешев демонстрира отдавна.

Вероятно чист негов пропуск е споменаването на друго знаково дело - за кюлчетата и пачките евро в чекмеджето. Но, както се казва, хубавото предстои. От думите на главния прокурор стана ясно, че тепърва ни чака замерянето с компромати. Все ще стигнем и до други разследвания, например за парите за магистрали.

От разразилия се скандал стана ясно и друго - че уж независимата съдебна власт си общува с политиците, за да се информира накъде се накланят везните на Темида. Гешев звъни на приятел - жена политик (като каза, че тя стояла до Мария Габриел, когато обявила намерението той да бъде свален - разбирай Десислава Атанасова) в ГЕРБ, и тя, ах, бил втрещена от изявлението на кандидата за премиер, че иска оставката на обвинител №1. Пак верни политически авери му прошепнали да внимава за семейството си, а "лицето Бойко Методиев Борисов" му предложил да иде посланик в Турция или Израел и го уговарял да замени съдебните си ангажименти с политическа кариера. В крайна сметка Гешев нарече всички "политически боклук", който смята да измете.

Веднага след изявлението на Габриел вечните господари на мълчанието ДПС се включиха в атаката и също поискаха оставката на Гешев, като го подканиха да направи личния си избор. Наследникът на Доган Мустафа Карадайъ в прав текст каза, че Гешев е притискан, но не от Борисов, а от Прокопиев - вечният враг на движението. 

Любопитен елемент от цялата интрига е нежеланието на Иван Гешев фронтално да атакува ДПС с имена, примери и пр., при предоставянето на които за Борисов е толкова словоохотлив.

Подобно е положението с предишните му близки съратници като заместника му Борислав Сарафов, който нарече Гешев резил за прокуратурата и поиска веднага да бъде отстранен. Сарафов пропусна да обясни каква е причината за просветлението му за вредата на главния прокурор върху институцията насред мандата му, но пък даде пикантни подробности за начина на управление на обвинител №1. И стигна чак до "личната му резиденция" в Боровец, до която жив прокурор не може да припари.

Засега само един Ясен Тодоров остана публично верен на Гешев от цялата кохорта, наредена неведнъж пред Съдебната палата в негова защита. А ръководителят им ги приветства с: "Горд съм, че съм главен прокурор на Република България!".

Сега ръководителят на държавното обвинение се убеди по трудния начин колко нетрайна може да е подкрепата дори от своите.

Изходът от ситуацията

В сегашната ситуация има два възможни изхода. Гешев да подаде доброволно оставката си, което той очевидно няма намерение да прави, или Висшият съдебен съвет да го отстрани. В момента ВСС е с изтекъл мандат и не е ясна разстановката на силите. Процедурата предвижда 7-дневен срок, в който обвинител №1 да се запознае с искането и да представи доказателства в своя защита. След това ВСС има три дни, в които да се произнесе дали да допусне за разглеждане искането на шестимата прокурори. В случай че не са спазени изискванията по закон, ВСС дава още една седмица, за да се оправят. Ако това изискване не се спази, искането остава без разглеждане. В другия случай ВСС трябва да гласува. За да бъде освободен главният прокурор, са необходими две трети от гласовете на кадровиците, т.е. поне 17 от тях трябва да подкрепят искането на шестимата. Именно това гласуване е решаващо, за да се види какво е разпределението на силите в момента.

Още облаци над главата на Гешев

От днешно интервю на служебния правосъден министър Крум Зарков пред Нова тв стана ясно, че главният прокурор и заместникът му и шеф на националното следствие Борислав Сарафов може да бъдат разследвани за престъпления. Ако депутатите приемат бързичко механизма за разследване на ръководителя на държавното обвинение, предложен от служебния кабинет и "Продължаваме промяната-Демократична България", той ще може да се приложи веднага още по отношение на Гешев и Сарафов.

Предложението гласи, че обвинител №1 може да се разследва от съдия, който ще бъде назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура, и така ще се избегне преценката на Прокурорската колегия. Върху действията на разследващия ще има само съдебен контрол, но не и прокурорски.

Предвидена е и процедура за временното отстраняване от длъжност на главния прокурор, когато той вече е обвиняем за умишлено престъпление от общ характер, след като бъде внесено мотивирано искане в Пленума на ВСС.

Зарков обяви, че Гешев и Сарафов взаимно са се обвинили в углавни престъпления, а няма механизъм, по който да се разследват. На въпрос за какви престъпления може да става дума, правосъдният министър обяви, че според него е имало обвинения в злоупотреба с власт и влияние, намеса в разследване, принуда.

Предстои да разберем дали и този път ще гледаме филм с хепиенд. Или най-сетне ще се пристъпи към истинска съдебна реформа. Както би казал Тони Филипов, д-р: "Ало, политиците..."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

16.05 2023 в 16:38

Авторката на статията споменава за финал непрежалимия д-р Тони Филипов, Царство му Небесно, който дълги години и пишеше, и се бореше, и осмиваше системата по неподражаем начин, а вижте до къде сме го докарали! Селски каскет и кохортата му малоумници така са се овъртяли във ферментирали изпражнения, а и вече имат и наглостта да се замерват с тях, срам, срам Срам!!!

2005

2

новпрофил

16.05 2023 в 15:01

Тъй, тъй. Май ще свършат пуканките. Не ги спирайте, моля ви, нека да се самоунищожат. Звучи твърде хубаво, за да е истина, ама все пак нали надеждата умирала пред-последна.

1005

1

Диоген

16.05 2023 в 14:06

едно не мога да разбера-докато се самоизяждат ,директно си признават за чадъри,мачкания,поръчки и какво ли не.
та въпроса е защо изобщо им дават ефир ,а не белезници???
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков