Европол ще помогне в разследването на взрива за Гешев, още се обсъжда как

OFFNews 05 май 2023 в 12:42 1302 0

Европол

Снимка Архив

Европол иска достъп до разследването за взрива до колата на Гешев

След инцидента тази неделя, Европол изрази пред българските власти готовността си да ги подпомогне в разследването по случая, като тези детайли все още се обсъждат.

Това са заявили от пресцентъра на "Европол" в отговор на запитване от БТА, отправено вчера. От БТА са потърсили потвърждение на информацията, че Европол е помолена да участва в разследването за взрива на 1 май до автомобила на главния прокурор Иван Гешев, и са задали уточняващ въпрос в какво ще се изразява участието. 

Вчера заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов заяви, че се водят разговори с Европол за подпомагане на разследването. 

"Такива разговори водим и с други европейски и не само европейски партньорски служби, с които можем да работим заедно по установяване на взрива, сила на детонацията и  произход на взривното вещество“, посочи Сарафов.

Днес вицепремиерът и министър на вътрешните работи в служебния кабинет Иван Демерджиев заяви, че Европол са се отзовали и са се свързали с ГДБОП, като са поискали да се включат в случая. „Разговаряхме незабавно с прокуратурата и те дадоха своето съгласие“, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews