Елена Удря ще бъде екстрадирана в Румъния, реши съдът

OFFNews 10 юни 2022 в 18:37 2100 0

Елена Удря

Снимка БТА/Архив

Елена Удря

Софийският апелативен съд реши бившият министър на туризма Елена Удря да бъде екстрадирана в Румъния, за да изтърпи наказанието си за корупция.

В началото на заседанието Удря поиска да направи запитване пред Съда на Европейския съюз, който да се произнесе дали българският съд има доказателства, че в Румъния ще бъдат нарушени нейни човешки права. И на тази база да бъде отказана екстрадицията в родината й.

Разглеждането на подобен казус отнема от няколко месеца до 2 г. Затова Елена Удря обяви, че би изчакала отговора в България, но извън ареста. САС обаче отказа.

Прокуратурата обяви, че няма основание да не се изпълни екстрадицията, тъй като са налице всички предпоставки тя да бъде върната в родината си.

Защитата поиска да се отмени решението на Окръжния съд в Благоевград за нейното екстрадиране. Според адвокат Христо Ботев, ако Удря бъде върната в Румъния, ще бъдат нарушени правата ѝ за справедлив процес. И добави, че условията в румънския затвор са в противоречие с човешките права.

48-годишната Елена Удря бе задържана на 7 април на ГКПП-Кулата при опит да напусне България. Тя бе обявена за международно издирване от румънските власти, за да бъде арестувана и върната в страната за излежаване на 6-годишна присъда за подкуп.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки