Двама принуждавали мъж да тегли кредити във Варна, отиват на съд

OFFNews 05 септември 2023 в 14:45 1517 0

темида

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Темида

Двама мъже са с повдигнати обвинения и отиват на съд за заплахи и принуди към свой познат да тегли кредити и да закупува стоки, които им предавал, съобщиха от Окръжната прокуратура във Варна. 

Единият от обвиняемите - 29-годишен мъж, е с обвинение и за изготвяне на неистински официален документ.

През март 2020 година единият от изнудвачите и пострадалият се запознали и започнали да обсъждат общи възможности за бизнес. Малко по-късно към техните планове се присъединил и трети - 29-годишният. Идеята била да изтеглят едновременно няколко кредита, за да си осигурят капитал.

Пострадалият имал чисто кредитно досие и работел на трудов договор, заради което бил определен като получател на заемите. Мъжът опитал да изтегли няколко кредита от различни банки във Варна, но без успех.

Междувременно взел на свое име няколко бързи кредита и направил няколко покупки в различни магазини за техника. С това той смятал да приключи с тази дейност, но обвиняемите го убеждавали, че ще започнат печеливш бизнес заедно, ако успеят да изтеглят по-голяма сума пари.

Въпреки опитите си, двамата изнудвачи не успели да убедят пострадалия и решили, че ще го заплашват. Първо заплашвали него, а в последствие започнали да се заканват да навредят на родителите на мъжа. Това го уплашило и той спрял да се съпротивлява.

През юни 2020 г. под заплахите на другите двама пострадалият направил няколко неуспешно опита да изтегли 20 000 лева и 25 000 лева от различни банки в София. В един от клоновете на банка поискали мъжът да предостави документ за месечните си доходи. Документът бил подготвен от един от задържаните и представен на банковия служител.

Но дори това не дало резултат и кредит не бил отпуснат.

През лятото на 2020 г.  заплахите ставали все по-сериозни. Потърпевшият дори бил принуден да съжителства в обща квартира с един от обвиняемите, за да бъде държан "под контрол". В опит да осигури парите, които двамата искали от него, младият мъж излизал да проси в Морската градина на Варна.

След като изпаднал в безизходица, той потърсил помощ от сестра си, която живеела близо до областния град. Разказал й всичко. Жената го свързала с адвокат и заедно с него потърпевшият подал сигнал. След това се изнесъл от квартирата си и сменил местоживеенето си.

Предстои делото срещу Д.Й. и Г.Т. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат затвор от 2 до 8 години, както и глоба от 3000 до 5000 лева.

За принудата двамата могат да бъдат лишени от свобода от 2 до 10 години и да бъдат осъдени да заплатят глоба в размер от 4000 до 6000 лева, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото, притежавано от всеки един от тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!