Червения пират е привлечен като обвиняем за заплахите към магистрати

OFFNews 01 март 2024 в 16:48 1644 0

СРП

Снимка Архив

Софийската районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 35-годишния Илко Захариев с псевдоним Червения пират за закани с убийство срещу магистрати.

На 21 февруари Захариев е изпратил до различни институции множество електронни съобщения, съдържащи закани с убийство спрямо магистрати и обидни квалификации срещу политици и други публични личности, съобщиха от държавното обвинение. Разследването започна именно след получени на електронната поща на СРП заплахи.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по член от Наказателния кодекс за заплахи, който предвижда наказание  "лишаване от свобода". До момента при извършен обиск са иззети три мобилни устройства, на които ще бъдат направени експертизи. В хода на разследването предстои да бъде изследвано психическото здраве на обвиняемия.

Малко по-рано шефът на полицията Атанас Илков и директорът на отдел "Киберсигурност" в ГДБОП Владимир Димитров обявиха на специална пресконференция, че Червения пират е показвал признаци на психически отклонение и е следял новините, за да се ориентира кого да заплашва. От МВР изключват версията Захариев да е контактувал с хора от криминалния контингент.

Засега Илко Захариев е задържан за срок до 72 часа, но предстои да бъде внесено искане за постоянен арест.

Той бе задържан късно снощи и е съдействал на полицията. Освен това е направил пълни самопризнания няколко часа, след като е бил хванат. У него са намерени два телефона, в които имало настроени 10 пощенски кутии. От тях са изпратени съобщенията със заканите. Обекти на заплахите му са били вицепремиерът Мария Габриел, просветния министър Галин Цоков, директори на СДВР, прокурори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика