Британецът Дейвид Бодил остава в ареста

OFFNews 11 януари 2023 в 15:47 2071 0

Дейвид Бодил

Снимка interpol.int

Дейвид Бодил

28-годишният британец Дейвид Бодил остава в ареста, реши Окръжният съд в Плевен, предаде БНТ.

Вчера при специализирана операция в плевенското село Любеново бе задържан 28-годишният британец, който е бил издирван с червена бюлетина от Интерпол. Англичанинът е търсен за съпричастност към терористичен акт. В червената бюлетина е било записано, че той е изключително опасен, въоръжен и агресивен. В дома му във Великобритания са открити незаконно притежавано оръжие, боеприпаси и материали за изработването на самоделни бомби.

В дома му в Любеново пък е открито незаконно оръжие, за което предстои да му бъде повдигнато обвинение.

В селото Бодил се е преместил в края на ноември след изявление в социалните мрежи, че е преследван за "нещо, което дори не е престъпление и предпочита да умре в чужда държава вместо да прекара остатъка от живота си в затвора в родината си". 

Прокуратурата изнесе данни, че в къщата са открити схеми за направата и взривяването на бомба.

Заповед за задържането му е издадена на 28 декември 2022 г.. Тя е за нарушаване на местния Закон за взривните вещества - за подготвяне и притежаване на експлозиви и предвижда "доживотен затвор".

Бодил заяви, че не желае да бъде депортиран, съден и да лежи в затвор в родината си. Той добави, че това, за което е издирван и задържан, е "само хоби". "Никого не съм наранил и не съм имал намерение да го правя", обясни британецът. 

Посолството и консулските власти на Обединеното кралство ще бъдат уведомени за решението на плевенския съд за постоянното задържане в ареста на Бодил. Делото за екстрадиция на британеца ще бъде утре.

Появиха се и твърдения, че депутатката Албена Симеонова е помагала на Бодил в селото. Там депутатката имала имот и била виждана да разговаря със задържания. Самата тя отрича да го познава добре и казва, че му помогнала да си плати тока, защото само тя в селото говорела английски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков